Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 -

Οι τρεις φάσες του Νίμιτς και η μεγάλη παγίδαΟ τηλεοπτικός σταθμός Sitel των Σκοπίων αναφερόμενος σε διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη υποστήριξε, πως στις προτάσεις που κατέθεσε στις δύο πλευρές ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, υπάρχει και η διαδικασία αλλαγής και εφαρμογής της νέας ονομασίας, που θα συμφωνηθεί και η οποία θα διαρκέσει σε τρεις φάσεις, με τελευταίο στάδιο την αλλαγή του Συντάγματος και όλων των προσωπικών εγγράφων των πολιτών.

Για να μην ξεχάσουμε όπως και αυτά που ξέραμε εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη «παγίδα». Η αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να γίνει πριν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Στην πρώτη φάση, το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αντικαταστήσει την προσωρινή αναφορά πΓΔΜ, όπου σήμερα χρησιμοποιείται, κυρίως σε διεθνείς οργανισμούς.

Στη δεύτερη φάση, και μετά την είσοδο των Σκοπίων με τη νέα ονομασία στο ΝΑΤΟ, θα ζητηθεί απ’ όλες τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τους γείτονες ως «Μακεδονία» να τροποποιήσουν τις σχετικές αποφάσεις κάνοντας πλέον χρήση του νέου ονόματος που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Πλέον η νέα ονομασία θα τεθεί σε χρήση και όλες τις διεθνείς σχέσεις των Σκοπίων.

Εδώ θα προσθέσουμε ότι η Τουρκία όσες φορές και να της ζητηθεί ΔΕΝ θα ανγνωρίσει το νέο όνομα για ευνόητους λόγους στην πολιτική που ασκεί εναντίον του Ελληνισμού. Δεν θα το κάνει χωρίς να πάρει ΣΟΒΑΡΑ ανταλλάγματα, όπως άλλωστε συνηθίζει.

Στην τρίτη φάση, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων και η εφαρμογή του και για εσωτερική χρήση στη χώρα, καλύπτοντας έτσι την απαίτηση της Ελλάδας για erga omnes. Παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα επίσημα έγγραφα των πολιτών της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια κ.α.).

Δηλαδή αφού οι Σκοπιανοί θα έχουν πάρει ότι θέλουν και θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα «παραδοθούν» από μόνοι τους.

Το Sitel αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση Ζάεφ για τη συγκεκριμένη πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων ο Μάθιου Νίμιτς. Και γιατί να υπάρχει; Μια χαρά την βολεύει. Μέχρι να φτάσουμε στην τρίτη φάση πολλά γίνονται στον δρόμο.

Όπως είδαμε την Πέμπτη τα  ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδωσαν τις «πέντε» προτεινόμενες υποψήφιες ονομασίες. 

Συγκεκριμένα :

Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας 
Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Σύμφωνα με τα σκοπιανά δημοσιεύματα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:

Nova Makedonija
Severna Makedonija
Gorna Makedonija
Vardarska Makedonija 
Makedonija (Skopje)

Οι προτεινόμενες ονομασίες είναι στη σλαβική εκδοχή (προφορικά και γραπτά) όπως η γλώσσα («Μακεντόνσκι») και εθνικότητα («Μακεντόνετς») χωρίς μετάφραση στα αγγλικά.

Φυσικά η η γλώσσα και η ταυτότητα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από το όνομα.

Για να γίνει κατανοητό αυτό θα πούμε το εξής:

Οι Σκοπιανοί στο ιστορικό αυταπόδεικτο επιχείρημα ότι οι Μακεδόνες τους Μ.Αλεξάνδρου μιλούσαν ελληνικά ισχυρίζονται ότι μιλούσαν όντως ελληνικά επειδή ήταν παγκόσμια γλώσσα!

Μεταξύ τους μιλούσαν «μακεδονικά» τα οποία όλοι ξέρουν ότι είναι μια βουλγαρική διάλεκτος.

Οι Βούλγαροι με τους Σκοπιανούς συνεννοούνται άψογα.

Φυσικά η πρόταση Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) σε συνδυασμό με την «ταυτότητα» αποτελούν μια καλοστημένη «παγίδα».

Αφού από μόνοι τους επαναφέρουν την παλιά ονομασία της περιοχή

Πηγή κειμένου: 

iellada.gr