Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 -

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το που θα κυμανθούν οι βάσεις των φετινών Πανελλαδικών ΕξετάσεωνΟι υποψήφιοι των ΓΕΛ περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους, μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων, την περασμένη Τετάρτη. 

Μαζί με τις βαθμολογίες, αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάτι που θα δώσει σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις για την είσοδο στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα, τα οποία φάνηκαν να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους θα είναι τα «κλειδιά» για την ολοκλήρωση και του φετινού παζλ. Βάσεις 2024: Έρχονται τα πάνω – κάτω «Αναφορικά με τη γενική εικόνα των επιδόσεων είναι φανερό ότι η δυσκολία των Μαθηματικών θα επηρεάσει οπωσδήποτε το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών) και το 4ο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός και αναλυτής.

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι επιδόσεις στο μάθημα των Μαθηματικών σε συνδυασμό με εκείνες στη Φυσική «θα επηρεάσουν πτωτικά τις βάσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνείων».

Παράλληλα, όπως εκτίμησε, οι επιδόσεις στο μάθημα της Φυσικής «θα επηρεάσουν τις βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ο επιστημονικού πεδίου των Σπουδών Υγείας, με εμφανές αποτύπωμα στις Ιατρικές Σχολές».

Όσον αφορά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ο κ. Χατζητέγας εκτίμησε ότι η χαμηλότερη μέση επίδοση θα παρατηρηθεί για μία ακόμα χρονιά στο μάθημα της Ιστορίας, καθώς «τα φετινά θέματα κρίθηκαν από τους υποψηφίους αρκετά απαιτητικά στο συγκεκριμένο μάθημα».

Οι «άγνωστοι Χ», ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, αλλά και ο καταμερισμός τους στα επιστημονικά πεδία είναι δύο βασικά κομμάτια που λείπουν ακόμη από το παζλ.

Ειδικότερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το εάν θα συνεχιστεί η μετακίνηση υποψηφίων από το 2ο προς το 4ο επιστημονικό πεδίο, κάτι που παρατηρείται έντονα τις περασμένες χρονιές.

«Το μεγαλύτερο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών με 247 τμήματα, πάνω δηλαδή από τα μισά του συνόλου των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει πια τους λιγότερους υποψηφίους», συμπλήρωσε o κ. Χατζητέγας.

Προς τα τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες Η ανακοίνωση των βαθμολογιών, που πιθανότατα θα συνοδεύεται και από τα επίσημα στατιστικά των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να γίνει τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Στη συνέχεια, η διαδικασία της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
(Φιλολογικές και Φιλοσοφικές Σχολές, Νομικές, Ψυχολογίας κ.ά.)
Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις οι βάσεις
■ Τα αντι-SOS της Ιστορίας και οι χαμηλές επιδόσεις στα Αρχαία φαίνεται πως επηρεάζουν προς τα κάτω τις βάσεις, κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές.

2η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
(Πολυτεχνικές Σχολές – Αρχιτεκτονικές, Μηχανικών, Μηχανολόγων, Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγων κ.ά.)
Πτωτική η τάση των βάσεων
■ Τα απαιτητικά Μαθηματικά και οι «υπερπαραγωγές» στη Φυσική ευθύνονται για τις χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις.

3η Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας
(Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Βιολογικές Σχολές κ.ά.)
Ερχεται μείωση των βάσεων
■ Οι ειδικοί μιλούν για Ιατρικές ακόμη και κάτω από 18.000 μόρια. Φταίνε οι πολλές μαθηματικές πράξεις σε Φυσική και Χημεία.

4η Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
(Σχολές Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής, Πληροφορικής κ.ά.)
Αναμένεται συγκρατημένη πτώση των βάσεων
■ Ακόμη χειρότερες φέτος οι επιδόσεις στα Μαθηματικά, χωρίς μεγάλες διαφορές τα γραπτά στην Πληροφορική.