Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Oι 6 αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Δημόσιο..



Τους έξι  βασικούς άξονες των αλλαγών που προωθεί στο Δημόσιο συνόψισε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, επ΄ αφορμή της παρουσίασης της επερχόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας με αντικείμενο την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Βορίδης, οι άξονες αυτοί είναι:

- Εξορθολογισμός του έκτακτου προσωπικού

- Εσωτερικός έλεγχος 

- Τηλεργασία

- Μπόνους παραγωγικότητας

- Νέο  ''καθεστώς'' επιλογής προϊσταμένων

- Αναδιαμόρφωση στο πλαίσιο εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Εξορθολογισμός έκτακτου προσωπικού

Αναλυτικά, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως θα προωθήσει τον εξορθολογισμό του έκτακτου προσωπικού ενώ όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις θα συνεχίσουν να συντελούνται στη βάση του κανόνα 1: 1, δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση.

Εσωτερικός έλεγχος

Σχετικά, με τα φαινόμενα διαφθοράς, έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά στον εσωτερικό έλεγχο.

Τηλεργασία

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τηλεργασία, το οποίο ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να έλθει στη Βουλή, ανέφερε πως αφού ψηφισθεί, θα εκδοθούν κανονισμοί, έπειτα υπουργικές αποφάσεις και στη συνέχεια θα βγουν οι θέσεις για τις οποίες θα μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία.

Μπόνους παραγωγικότητας

Παράλληλα, προωθείται μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, το οποίο, μάλιστα, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο σχετικός μηχανισμός θα είναι έτοιμος έως τέλος του τρέχοντος έτους. Αρχικά θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στα διευθυντικά στελέχη, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Επιλογή προϊσταμένων

Την ίδια στιγμή, στον προγραμματισμό του ΥΠΕΣ  (σ.σ. στο β΄ εξάμηνο του 2021), βρίσκεται και  η αλλαγή στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, η επιλογή αυτή θα συνδέεται με στόχους.

Εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Τέλος, σε σχέση με τις επερχόμενες αλλαγές στην εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σημειώνεται πως θα υπάρξει ενίσχυση του β' σταδίου εισαγωγικού διαγωνισμού, ανίχνευση της βέλτιστης διοίκησης και διαχείρισης της ικανότητας των υποψηφίων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την γαλλική Ecole National Administration.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κ. Εύη Δραμαλιώτη στο α΄ στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού δεν θα επέλθει καμία αλλαγή, αλλά στο β' στάδιο θα υπάρξει:

- γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα ''δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση''
- γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα
- γραπτή διαδικασία σε φάκελο επίκαιρου θέματος, με επιλογή θεματικής ενότητα.