Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Το ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων για την Κομισιόν - Live βίντεο από τις Βρυξέλλες



Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να καθίσουν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν σε μια πρώτη δημόσια αντιπαράθεση. Το debate αναμένεται να μεταδοθεί ταυτόχρονα στις 28 χώρες της ΕΕ, που καλούν τους πολίτες του να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ωστόσο, φαίνεται πως σε αρκετές χώρες, η δημόσια τηλεόραση δεν έχει προβλέψει την μετάδοσή του, αποδεικνύοντας πως οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την εκλογική διαδικασία.

Στο πάνελ του ντιμπέιτ αναμένεται να παρακαθίσουν, ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, η εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο Γιαν Ζαραντίλ από τη Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η Σκα Κέλερ των Πρασίνων και ο Νίκο Κουέ που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

 

Ποιος υποψήφιος θα διαδεχτεί τον Γιούνκερ μετά τις ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα, τα πιθανά σενάρια για την διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν παρουσίασε η γερμανική Sueddeutsche Zeitung σε εκτενές θέμα της για τους κορυφαίους υποψηφίους των παρατάξεων του ευρωκοινοβουλίου ενόψει των ευρωεκλογών.

Εάν τα καταφέρει να εκλεγεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ, θα είναι ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος της Κομισιόν από την εποχή του Βάλτερ Χάλσταϊν (1958-1967). Για να το πετύχει, όμως, θα χρειαστεί τη στήριξη άλλων παρατάξεων. Ο αντίπαλός του Φρανς Τίμερμανς διαθέτει κυβερνητική εμπειρία καθώς έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως η ευρωπαϊκή πολιτική του ομάδα φαίνεται πως θα έχει απώλειες στις προσεχείς ευρωεκλογές.