Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Norman Atlantic: Σαν σήμερα η τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 29 άτομα!



Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic, του πλοίου που πήρε φωτιά ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από την Πάτρα στην Ηγουμενίτσα και την Ανκόνα.

Τέσσερα χρόνια μετά και κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να πει με βεβαιότητα ούτε καν το πώς πραγματικά ξέσπασε η πυρκαγιά

Ακόμη και για τους ειδικούς στα ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα, η περίπτωση του Norman Atlantic αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα ναυτικά χρονικά. 

Το πλοίο δεν βούλιαξε ποτέ, κι όμως, 29 άνθρωποι χάθηκαν. Αλλοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι έσβησαν από τις αναθυμιάσεις, άλλοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Πολλοί δεν βρέθηκαν ποτέ. Δεκαοκτώ άνθρωποι κυριολεκτικά «εξαφανίστηκαν» με τρόπο που παραμένει ανεξήγητος. Ηταν 8 Έλληνες, 4 Τούρκοι, 2 Ιταλοί, 2 Σύροι, 1 Γερμανός και 1 Ιρακινός.

Μεταξύ των Ελλήνων οι οποίοι ακόμη και σήμερα θεωρούνται αγνοούμενοι είναι ο Απόστολος Νικολαράς, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Οδηγός φορτηγού, που σχεδόν κάθε εβδομάδα πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ελλάδα-Ιταλία και αντιστρόφως. 

Η φωτιά και το σήμα κινδύνου

Το «Norman Atlantic» βρισκόταν στον πορθμό του Οτράντο στην Αδριατική θάλασσα όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο γκαράζ του. Στο πλοίο ξέσπασε πανικός, ο πλοίαρχος εκπέμπει SOS και ζητάει άμεση διάσωση των επιβαινόντων, καθώς το πλοίο κινδυνεύει. Το ηχητικό ντοκουμέντο από την στιγμή που το πλοίο Norman Atlantic εκπέμπει σήμα κινδύνου, δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica. Στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται: «Προς όλα τα πλοία, προς όλα τα πλοία! Mayday! Mayday! Σήμα κινδύνου», ακούγεται να λέει και στην συνέχεια λέει την ημερομηνία και την ώρα.

Χάος και πανικός πάνω στο φλεγόμενο πλοίο

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που τράβηξε ένας επιβάτης του πλοίου καταγράφεται η αγωνία, ο φόβος και ο αγώνας των επιβατών για να ξεφύγουν από το φλεγόμενο πλοίο.

Οι επιβάτες φορώντας τα σωσίβιά τους περιμένουν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο και να σωθούν. Αλλοι φωνάζουν ονόματα φίλων ή συγγενών τους να δουν αν είναι καλά. Κάποιοι είναι κολλημένοι στις άκρες του πλοίου για να αποφύγουν τους καπνούς, αλλά και το κρύο.

Ενας άνδρας φωνάζει «Εδώ έχει ένα μωρό» για δοθεί προτεραιότητα σε αυτό, άλλος ουρλιάζει «Μη σπρώχνετε, σιγά σιγά».

Πανικός, τρόμος και συγκλονιστικά καρέ που δείχνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την Οδύσσεια των επιβαινόντων.

Κύματα θηρία απειλούν να καταπιούν το πλοίο

Στο βίντεο που ακολουθεί εκτός από τη στιγμή της διάσωσης που οι επιβάτες του Normal Atlantic φτάνουν τρομοκρατημένοι από την κούραση και την αγωνία στην ασφάλεια παραπαίοντος πλοίου υπάρχει μία ακόμα σοκαριστική σκηνή. Τα τεράστια κύματα που χτυπούσαν το ακυβέρνητο, φλεγόμενο πλοίο και έκαναν απαγορευτική την όποια προσπάθεια για διάσωση από τη θάλασσα. Στο 0:16'' φαίνεται ξεκάθαρα η μανία της θάλασσας.

 

Πώς έφτασε τελικά στην Ιταλία το Norman Atlantic

Στο λιμάνι του Μπρίντιζι κατέπλευσε αρκετές ημέρες μετά την καταστροφή το Norman Atlantic.

Ηταν ένα πλοίο... φάντασμα, αφού η φωτιά το έχει καταστρέψει και το άφησε μόνο με το κουφάρι του.