Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Νέος ισχυρός σεισμός τώρα στη Λέσβο. Τι λένε οι σεισμολόγοι



Δεν σταματά να τρέμει η γη στη Λέσβο καθώς πριν από λίγο υπήρξε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο) και 5,1 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Η νέα δόνηση είχε εστιακό βάθος 17 χλμ και το επίκεντρό της εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 45 χλμ. δυτικά, νοτιοδυτικά της πόλης της Μυτιλήνης.

Νωρίτερα δύο νέες σεισμικές δονήσεις 4,8 και 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 07:46 στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Λέσβου.

Ειδικότερα, στις 07:47 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ, σε απόσταση 232 χλμ. α/βα της Αθήνας και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 46 χλμ. ν/νδ της Μήθυμνας. Στις 08:00 ώρα Ελλάδος, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.5 , σε απόσταση 231 Χλμ. ΑΒΑ της Αθήνας, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 46 Χλμ. δ/νδ της Μυτιλήνης.

Kαθησυχαστικός για το σεισμό των 4,9 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας στη Λέσβο εμφανίστηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Είναι ένας σεισμός που σημειώθηκε στα νότια παράλια της Λέσβου, ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια του σεισμού του 2017 των 6, 5 Ρίχτερ διότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Λέσβο, αλλά κυρίως στα παράλια του νησιού. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, δεν υπάρχουν επιπτώσεις παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» δήλωσε ο κ. Λέκκας στο MEGA.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «πρέπει να ήταν ο κύριος σεισμός», αν και θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να φανεί πως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές ή απεγκλωβισμό.