Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

ΝΔ: Μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. και μετά το 2018



Για «καταιγίδα» νέων φόρων και αύξηση υφιστάμενων, καθώς και για μόνιμη εφαρμογή του δημοσιονομικού «κόφτη» σε συντάξεις και μισθούς, έκανε λόγο χθες η ΝΔ, υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε, με την προχθεσινή του συνέντευξη, ετήσια μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ και μετά το 2018.

Το θέμα της αύξησης της φορολογίας και της χρονικής επέκτασης του «κόφτη» και μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής πρώτης σύσκεψης επιτελικών στελεχών της ΝΔ, υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως «με τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δεσμεύσει και τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας».

Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν και οι δηλώσεις, αμέσως μετά, του εκπροσώπου του κόμματος, Βασ. Κικίλια, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσακαλώτος αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού «κόφτη» και δεσμεύει έτσι τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας με βαριές επιπτώσεις για την οικονομία και τους πολίτες για πολλά χρόνια».

Ο «κόφτης» των κ. Τσίπρα - Τσακαλώτου, πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας «δεν είναι προληπτικός και αόριστος όπως δήλωναν. Είναι συγκεκριμένος και στοχευμένος, αφορά, δηλαδή, υποχρεωτικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ είναι και αυτόματος, καθώς δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε επίσης ότι ο «κόφτης» είναι μόνιμος, καθώς συνεχίζεται και μετά το Μνημόνιο Τσίπρα το 2018 και πως «όλα αυτά, που ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να κρύψει, συνοδεύονται από μια βαρύτατη υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού και μια δραματική αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου έτους».

Αυτό, κατέληξε «είναι το τίμημα της παραμονής τους, πάση θυσία, στην εξουσία» και αντέτεινε την «εναλλακτική πολιτική» που έχει προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης «με στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φορολογίας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στη χώρα».

Την ίδια ώρα κύκλοι της οδού Πειραιώς μιλούσαν για «εφιάλτη φόρων και περικοπών που φέρνει από την 1η Ιανουαρίου ο -μποναμάς- Τσίπρα» και ανέφεραν ως παράδειγμα: Την επιβάρυνση του καφέ κατά περίπου 10 λεπτά (50% αύξηση φόρου), την αύξηση από 4 έως 12 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης (4% έως 24% αύξηση του φόρου), την αύξηση κατά περίπου 9 λεπτά το λίτρο (22% αύξηση του φόρου) στο πετρέλαιο θέρμανσης, το νέο φόρο στη συνδρομητική τηλεόραση και αύξηση της φορολογίας στη σταθερή τηλεφωνία». Ταυτόχρονα, τόνιζαν «το 2017 φέρνει και μια σειρά από νέες περικοπές, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα φτάσουν στο 26,95%, η κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η μείωση μισθών στα ειδικά μισθολόγια, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και μείωση οικογενειακών επιδομάτων και επιδομάτων πρόνοιας».

Με βάση τους υπολογισμούς της ΝΔ, μετά τις αυξήσεις φόρων και τους νέους φόρους που επιβάλλονται, το 2017 η κυβέρνηση σκοπεύει να εισπράξει: 716 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος, 668,5 εκατ. από εισφορά αλληλεγγύης, 439,6 εκατ. από καύσιμα, 218,4 εκατ. από ΦΠΑ, 142 εκατ. από τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, 91 εκατ. από το φόρο επιχειρήσεων, 62 εκατ. από τον καφέ, 54,2 εκατ. από τη σταθερή τηλεφωνία, 25,8 εκατ. από την μπίρα, 19,3 εκατ. από επενδυτικά σχήματα, 14,6 εκατ. από συνδρομητική τηλεόραση και 12,5 εκατ. από τα τέλη κυκλοφορίας. Σε ότι αφορά τις περικοπές, αυτές υπολογίζονται σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ που εξειδικεύονται ως εξής: ΕΚΑΣ 431 εκατ. ευρώ, πλαφόν 132,4 εκατ., κύριες συντάξεις 86 εκατ., συντάξεις θανάτου 33,1 εκατ., επικουρικές συντάξεις 27 εκατ., εφαρμογή «κόφτη» σε συντάξεις τραπεζικών 26,4 εκατ. και από οικογενειακά επιδόματα 10,6 εκατ. ευρώ.