Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μπαράζ δηλώσεων και διαρροών παραμονές του Eurogroup! Αισιοδοξία ΔΝΤ για το χρέος



 

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο αυριανό Eurogroup εξέφρασε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Το ΔΝΤ προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση με τη θέση που εκφράζει από καιρό, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: στις κατάλληλες πολιτικές και την κατάλληλη παρέμβαση στο χρέος". Θεωρούμε, είπε, ότι για το πρώτο έχει γίνει πολλή πρόοδος. "Αυτό που μένει να συζητηθεί είναι το θέμα του χρέους και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σε αυτό στο Eurogroup", πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Λίπτον είπε ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε κάθε προσέγγιση που έχει χρησιμοποιήσει. Μία διέξοδος, είπε, θα ήταν η λεγόμενη αρχή της έγκρισης, που θα "μας επέτρεπε να εγκρίνουμε κατ' αρχήν το πρόγραμμα" και μετά "να αρχίσουμε πιο εντατικά, αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το θέμα του χρέους".

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει ένας "πόλεμος" δηλώσεων και διαρροών έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, και τα όσα πρόκειται να κάνει η κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με το capital.gr, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου.

Νωρίτερα, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που είναι επίσης πολύ κοντά στην διαπραγμάτευση δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

"Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.