Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 -

Μοσκοβισί: Ο Βαρουφάκης ήταν ένας αχαλίνωτος νάρκισσος που κανιβάλιζε τις συζητήσειςΣάλο προκαλεί η αναφορά στην Ελλάδα αλλά και προσωπικά στο Γιάνη Βαρουφάκη με ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια στο τελευταίο βιβλίο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στο τελευταίο του βιβλίο που φέρει ως τίτλο «Αν είναι μεσάνυχτα στον αιώνα» ο Γάλλος πολιτικός αποκαλεί αχαλίνωτο νάρκισσο που κανιβάλιζε τις συζητήσεις τον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, τονίζει πως για εκείνον η Ελλάδα έχασε έξι μήνες προκειμένου να επιτευχθούν οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως κατάφερε να κάνει «όλους τους υπουργούς να υιοθετήσουν ανταγωνιστική στάση απέναντι στον ίδιο και την κυβέρνησή του». 

Ο Πιερ Μοσκοβισί δεν διστάζει παράλληλα να αναφερθεί και στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για να χώσει το μαχαίρι πιο βαθιά στην πληγή, ο κ. Τσίπρας διορίζει τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών. Με τον ακαδημαϊκό και ταυτόχρονα ετερόδοξο λόγο του, με την εξεζητημένη εμφάνισή του, με τη φρενήρη ενασχόλησή του με τα ΜΜΕ και τον αχαλίνωτο ναρκισσισμό του, ο Γιάνης Βαρουφάκης τράβηξε πάνω του τους προβολείς και κανιβάλισε για κάποιους μήνες τις συζητήσεις.

Έφερε έτσι επί σκηνής την πολιτική του αντιπαράθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη -σχεδόν σωματική, όπως μπορώ να την επιβεβαιώσω- αντιπάθειά του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Συνέβαλε στην ένταση των συνομιλιών, αρνούμενος κάθε διαπραγμάτευση, βγάζοντας νοκ άουτ κάθε του ακροατήριο με ατελείωτες και γεμάτες περιφρόνηση επαναληπτικές ομιλίες, προκαλώντας την απελπισία αλλά και τη σκλήρυνση της στάσης των εταίρων του. Σήμερα μπορώ να πω πως η δράση και το ύφος του όχι μόνο έκαναν την Ελλάδα να χάσει έξι πολύτιμους μήνες αλλά οδήγησαν όλους τους υπουργούς να υιοθετήσουν ανταγωνιστική στάση απέναντι στον ίδιο και την κυβέρνησή του», καταλήγει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών.

Για Ολάντ

Επαίνους για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό όραμα εξασφαλίζει ο κ. Μοσκοβισί στο βιβλίο του: «Γνωρίζω τον Φρανσουά Ολάντ εδώ και τριάντα χρόνια. Οι ευρωπαϊκές του πεποιθήσεις αποτελούν τμήμα του πολιτικού του DNA... Στάθηκε στο ύψος του και δημιούργησε ισχυρό γαλλογερμανικό άξονα συνεννόησης με την Αγκελα Μέρκελ. Ο λόγος του υπήρξε πάντα ορθός και σαφής, ενώ υπήρξε αποφασιστικός στην αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Η απάντηση Βαρουφάκη

Ο πρώην υπουργός επέλεγε να απαντήσει μέσω Twitter στο Γάλλο Επίτροπο.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Ευρωπαίου Επιτρόπου χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ονομαστικά σε αυτόν, σημειώνει: «Όσο το 3ο Μνημόνιό τους καταρρέει τόσο πιο αποφασισμένοι φαίνονται να με τιμούν με το μίσος τους επειδή δεν το υπέγραψα. Τους ευχαριστώ ξανά».