Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μηταράκης: H Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως την ξέραμε - Εκτεταμένοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ



Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λέσβο οι υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας,

Από τους 3500 χιλιάδες που έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά στη Μόρια, τα 1000 άτομα, οι πιο ευάλωτοι θα διανυκτερεύσουν σήμερα σε πλοίο το οποίο μεταβαίνει στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Επίσης, αύριο θα φτάσουν στο νησί και 2 αρματαγωγά για την προσωρινή φιλοξενία των υπολοίπων που έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας. Επίσης μεταφέρθηκαν σκηνές. Παράλληλα 400 ασυνόδευτα ανήλικα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Νότη Μηταράκη.

 «Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων»

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες θύματα ή αγνοούμενοι» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, λαμβάνουμε μεγάλο κύμα υποστήριξης το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη» τόνισε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας συγχρόνως πως «η Μόρια όπως την ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει, χρειάζεται να υπάρξει κλειστή δομή».

Ο Π. Αρκουμανέας επεσήμανε εκτός από τους 8 θετικούς στον κορωνοϊό που έχουν ήδη εντοπιστεί, έχει βρεθεί και ένας σημαντικός αριθμός των στενών επαφών τους. Ανακοίνωσε επίσης ότι από αύριο ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, ενώ ενισχύεται και η παρουσία του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου Μυτιλήνης.