Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μηταράκης από Σ.ΕΘ.Α.: «Καταλυτική η προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μεταναστευτικό»



Στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Κυψέλη μίλησε το πρωί της Παρασκευής (4/11) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κύριος Μηταράκης αρχικά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ως ‘Ελλην πολίτης αλλά και ως πολιτικός στις Ένοπλες Δυνάμεις για την φύλαξη των συνόρων ενώ στη συνέχεια εξήρε την συνεισφορά τους στο θέμα του Μεταναστευτικού. «Ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης, η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ήταν καταλυτική τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε αυτό που το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, το Φεβρουάριο του 2020 και επίσημα τότε χαρακτήρισε ως υβριδική απειλή», ανέφερε αρχικά ο κ. Μηταράκης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στάθηκε στον πυλώνα των επτά σημείων πάνω στον οποίο λειτουργεί η μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, ενώ για μια ακόμη φορά υπερθεμάτισε στη στάση της γειτονικής Τουρκίας πάνω στο θέμα, η οποία αψηφά τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εργαλειοποιώντας ανθρώπινες ζωές. «Θέλω να σας θυμίσω την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Ρωσία και τη Λευκορωσία προς την Πολωνία, Λιθουανία και τη Λετονία που μπορεί να χαρακτηριστεί και πρόδρομος της ρωσικής επιθετικότητας που οδήγησε στην εισβολή στην Ουκρανία. Αντίστοιχα, έχουμε βιώσει και εμείς το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 την προσπάθεια της γείτονος να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και στον Έβρο και στα νησιά μας, άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε το μεταναστευτικό από πολλές οπτικές γωνίες, μία εκ των οποίων είναι και το θέμα της εθνικής ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε παγκόσμιο επίπεδο στο Μεταναστευτικό, συμμετέχοντας σε διεθνείς οργανισμούς: « Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται περισσότερες διεθνείς ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε αυτό που ονομάζουμε στα αγγλικά “the root causes”, τους λόγους για τους οποίους γίνεται η μετανάστευση. Η Ελλάδα συμμετέχει σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι προσπαθούν να πετύχουν ακριβώς αυτό».