Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μετά τη συμφωνία το βάρος πέφτει στο Eurogroup της ΠέμπτηςΗ συμφωνία που επετεύχθη χθες με τους θεσμούς, για την τέταρτη αξιολόγηση, έπειτα από διαπραγματεύσεις έξι ωρών με τους επικεφαλής των κλιμακίων, θα επικυρωθεί σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της Πέμπτης 24 Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας και παρέπεμψε στο Eurogroup για επιπλέον στοιχεία για τις συζητήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους. Στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

«Συμφωνία για όλα τα ζητήματα» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της Πέμπτης. «Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, θεωρούμε ότι λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος».

Στη συμφωνία είναι και το θέμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και -σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών- ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.