Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών



Από σήμερα, Τετάρτη, και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, πραγματοποιούνται οι εγγραφές των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ηλεκτρονική εγγραφή είναι υποχρεωτική και δεν χρειάζεται η κατάθεση δικαιολογητικών ή η φυσική παρουσία των επιτυχόντων στις σχολές και τα τμήματα επιτυχίας τους.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία εγγραφής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πραγματοποιείται από σήμερα και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου με αίτηση των επιτυχόντων για τη σχολή ή το τμήμα επιτυχίας τους μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον 8ψήψιο κωδικό εξετάσεων υποψηφίου και τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή, τα σχολεία θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους, καθώς και συνοπτικές οδηγίες σε κάθε βήμα.

Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή, οι επιτυχόντες, στην περίπτωση που έχουν εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δηλώνουν τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι και θα αιτούνται ταυτόχρονα τη διαγραφή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα σχολή ή στο νέο τμήμα.

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε τμήματα καταργηθέντων ΤΕΙ θα αιτούνται τη διαγραφή τους, αναζητώντας αρχικά το ίδρυμα (πανεπιστήμιο), στο οποίο εντάχθηκε το οικείο τμήμα και εν συνεχεία το (σε μεταβατική ακαδημαϊκή λειτουργία) τμήμα του ΤΕΙ, από το οποίο επιθυμούν να διαγραφούν. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, προς διευκόλυνση των αιτούντων, στο ειδικό μενού «Στοιχεία Τμημάτων» παρέχεται αναλυτική λίστα με την αντιστοίχιση των τμημάτων των πρώην ΤΕΙ, με τα πανεπιστήμια στα οποία έχουν ενταχθεί μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβατικής λειτουργία τους.

Η αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας ενέχει χαρακτήρα Υπεύθυνης Δήλωσης. Έτσι, οι επιτυχόντες μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα πρέπει να συμπληρώσουν τον προσωπικό τους Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής (ΑΜΚΑ), ο οποίος θα επιβεβαιώνεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ. Οι εγγραφέντες για να έχουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες της κάθε σχολής και τμήματος, θα πρέπει να επιδείξουν στη Γραμματεία την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους. Σε κάθε περίπτωση, η Γραμματεία δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εγγραφέντες.

Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων καθορίζεται και πραγματοποιείται από τα αρμόδια υπουργεία.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, πραγματοποιούνται και οι εγγραφές των επιτυχόντων με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους, οι εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, οφείλουν στο ίδιο διάστημα υποβολής της αίτησης ηλεκτρονικής εγγραφής (18 έως 27/09/2019) να αποστείλουν με ταχυμεταφορά (courier) ή να καταθέσουν αυτοπροσώπως στη γραμματεία του τμήματος/σχολής επιτυχίας τους τη σχετική βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δήμου του νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο δήμο άλλης περιοχής, τότε πρέπει να αποστείλουν ή καταθέσουν αυτοπροσώπως, όπως παραπάνω, βεβαίωση του συγκεκριμένου δήμου από την οποία να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ΄ αυτόν, από δήμο των ανωτέρω νομών.