Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Λιπάσματα: Η αναβίωση μιας ξεχασμένης περιοχής



Σάββατο απόγευμα και ο δρόμος με βγάζει τυχαία στη περιοχή των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Ξαφνικά βλέπω φώτα και κόσμο και η περιέργεια με κάνει να παρκάρω το αυτοκίνητο μου και να κατέβω να δω τι συμβαίνει.

Ελευθερία Καραμπίνη

Έκπληκτη αντικρίζω τη περιοχή που γνώριζα σαν εγκαταλελειμμένη και "απαγορευμένη" να έχει μετατραπεί σε έναν εκπληκτικό χώρο αναψυχής με γήπεδα μπάσκετ, tennis και ποδοσφαίρου. Προχωρώντας προς τη θάλασσα διαπίστωσα πως εκτός από αθλητικές εγκαταστάσεις, ο χώρος περιλαμβάνει αναψυκτήριο και ένα πανέμορφο ανοικτό θέατρο 1000 θέσεων το οποίο θα φιλοξενεί όλο το καλοκαίρι συναυλίες και θεατρικά.

Στη διαδρομή προς τη θάλασσα ο χώρος είναι καλυμμένος με χαλίκι και δέντρα που έχουν πρόσφατα φυτευτεί. Η ομορφότερη εικονα όμως είναι η θέα προς το Λιμάνι του Πειραιά .Αυτή η μαγεία που απλώνεται μπροστά σου καθώς δύει ο ήλιος και βλέπεις τα καράβια να αποπλέουν από το λιμάνι,είναι κάτι μοναδικό .Κάθε απόγευμα μετά τις 18,00 ο χώρος γεμίζει με ενήλικες και παιδιά και σχεδόν κάθε βράδυ υπάρχει εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους.

Για όσους όμως δεν γνωρίζουν τη περιοχή των λιπασμάτων, πρόκειται για ένα μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτο '' φιλέτο '' έκτασης 640 στρεμμάτων, μόλις πέντε λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά . Η ονομασία προέκυψε από το εργοστάσιο των λιπασμάτων που είναι εγκαταλελειμμένο από το 1999.Συνομιλώντας με κάτοικους της περιοχής,έμαθα πως στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η επέκταση του χώρου και η δημιουργία παιδικής χαράς και χώρος πράσινου .

Επί περίπου είκοσι χρόνια -από όταν έκλεισε το εργοστάσιο- οι κάτοικοι ζητούσαν να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Θύμιζε στους κατοίκους της περιοχής '' πόλη φάντασμα ''. Είναι αδύνατον ένας τόσο υπέροχος χώρος δίπλα στη θάλασσα να μην είναι αξιοποιήσιμος. Ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας είχε τα 80 στρέμματα και ύστερα από επιμονή πολλών ετών παραχωρήθηκαν ακόμη 86, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου για κάθε ηλικία .

Φέτος το καλοκαίρι είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του πολυχώρου . Μετά το ‘’ Φεστιβάλ στη Θάλασσα 2017 ‘’ που διεξήχθη πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, έτσι και φέτος στις 20/06 προβλέπεται να ξεκινήσει Το ‘’ Φεστιβάλ στη Θάλασσα 2018 ‘’ με μια μεγάλη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου . Για όλο το καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί παρόμοιες εκδηλώσεις με μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα όπως Ελένη Τσαλιγοπούλου , Παντελή Θαλασσινό και Γιάννη Αγγελάκα και πολλούς άλλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις και έχουν ώρα έναρξης στις 21.00.Όσοι λοιπόν φέτος το καλοκαίρι παραμείνετε στην Αθήνα,μπορείτε να επισκεφτείτε το νέο αυτό πολυχώρο για μία επιλέον ανάσα δροσιάς πάνω στο κύμα.