Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λίφτινγκ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου



Σε εκτεταμένο λίφτινγκ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης»,προχώρησε η εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ).

Πρόκειται για το δεύτερο κρατικό αεροδρόμιο της χώρας στο οποίο επενδύονται ιδιωτικά κεφάλαια για την ανακαίνισή του, έπειτα από αυτό της Πάρου όπου δημιουργήθηκαν καινούργιες υποδομές με χρήματα της Aegean Airlines.

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο τα ΚΑΕ επένδυσαν 13 εκατομμύρια ευρώ για την αναμόρφωση των χώρων του δεύτερου σημαντικότερου αεροδρομίου της χώρας και του πρώτου σε κίνηση τσάρτερ, επεκτείνοντας κατά 3.000 τ.μ τους χώρους επιβατών, καθώς προσέθεσαν μια νέα αίθουσα αναχωρήσεων με 11 εξόδους, ανακαίνισαν όλους τους παλιούς χώρους και δημιούργησαν νέα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, που εγκαινιάστηκαν χτες.

«Η συνολική επένδυση της εταιρίας μας πραγματοποιήθηκε σε 165 ημέρες και αποτελεί επιτυχή έκφραση της σύμπραξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με το Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος και των δύο πλευρών. Με δύο λόγια: Ιδιωτική πρωτοβουλία προς όφελος του δημοσίου. Δεν θα μείνουμε εδώ, θα προχωρήσουμε και σε άλλες επενδύσεις», τόνισε στην τελετή εγκαινίων στο Ηράκλειο ο διευθύνων σύμβουλος των ΚΑΕ Γιώργος Βελέτζας και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα χώρο, που αποτελεί την καλύτερη έκφραση της Ευρωπαϊκής Ελλάδας, σε ένα χώρο που συνυπάρχουν η καθαριότητα, ο σεβασμός, το χαμόγελο, η τάξη, η ευγένεια και η καλαισθησία. Και αυτά τα στοιχεία είναι που επιβάλλουν σε όλους, ακόμη και στον πιο «παράξενο» Έλληνα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον αλλά και να αισθάνεται υπέροχα. Πιστεύουμε, ότι στη διαμόρφωση αυτού του περιβάλλοντος και αυτής της εικόνας, συμβάλλουμε και εμείς με τα kαταστήματά μας».

Η ανακαίνιση

Η ανακαίνιση του αεροδρομίου περιλαμβάνει τη νέα αίθουσα αναχωρήσεων συνολικής επιφάνειας 2.895 m² στο ισόγειο και 585τ.μ στο στεγασμένο χώρο του υπογείου, η οποία διαθέτει έντεκα εξόδους αναχωρήσεων, εννιά στο ισόγειο και δύο στον όροφο. Σε όλες τις εξόδους τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες. Ανακαινίστηκαν οι παλαιοί χώροι των αναχωρήσεων έκτασης 8.000 m², όπου δημιουργήθηκαν νέα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (Duty Free) μεγέθους 2.054 m². Παράλληλα, δημιουργήθηκαν τέσσερις αίθουσες διακεκριμένων επιβατών δύο στην extra και δύο στην intra Schengen περιοχή, ανακαινίστηκαν όλα τα καταστήματα εστίασης, τοποθετήθηκε νέο κλιματιστικό σύστημα στην καινούργια επέκταση, καθώς και νέα συστήματα πυροπροστασίας.

Επιπλέον, κατασκευάστηκαν, δύο συγκροτήματα τουαλετών ένα στην intra και ένα στην extra Schengen και ανακαινίστηκαν οι παλιές τουαλέτες των αναχωρήσεων, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι για την αστυνομία και για την εταιρεία security ασφάλειας επιβατών.

Πέρα από τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου του αερολιμένα, εκσυγχρονίστηκε και ολόκληρος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, γεγονός που δίνει οριστική λύση στην εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης, του μεγαλύτερου σε όγκο διακινούμενων επιβατών, αερολιμένα που βρίσκεται στη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του ελληνικού δημοσίου. Το 2018, υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετηθούν 8 εκατομμύρια επιβάτες, τέσσερα εκατομμύρια αναχωρούντες και τέσσερα εκατομμύρια αφικνούμενοι.

Παράλληλα με τα έργα ανακαίνισης και η Goldair Handling ολοκληρώνει έως το τέλος Μαΐου το νέο της lounge στους χώρους του αεροδρομίου.

Την ίδια στιγμή, οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας ΚΑΕ στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, αναμένεται να ανέλθουν στα 55 εκατ. ευρώ.

Παρόντες στα εγκαίνια του Ηρακλέιου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο διοικητής της ΥΠΑ Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

«Πολλοί από εμάς είχαμε ντραπεί γι’ αυτό το αερoδρόμιο και για την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι «σχεδιασμένο σε άλλες εποχές, το αεροδρόμιο Ηρακλείου είχε προ πολλού εξαντλήσει τα όρια του. Με τις διαρρυθμίσεις και επεκτάσεις που έγιναν, αλλά και με αυτές που θα ακολουθήσουν στον περιβάλλοντα χώρο, θα βελτιωθεί αισθητά η λειτουργικότητα του, ώστε να ανταποκριθεί με καλύτερο τρόπο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, στις αυξανόμενες ανάγκες». Και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο έργο, ειδικότερα, ήταν αποτέλεσμα ακριβώς αποδοτικής συνεργασίας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, με στόχο το δημόσιο συμφέρον και το κοινό όφελος».

Τη συμβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της χώρας υπογράμμισε και ο κ. Σπίρτζης, ευχαριστώντας τον κ. Βελέντζα για την «άψογη συνεργασία» και τη δωρεά για «την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου», καλώντας τον, όπως και τον αντιπρόεδρο της Aegean Airlines Ευτύχη Βασιλάκη που ήταν παρών, «να ετοιμάζεστε για την επόμενη δωρεά» σε κάποιο άλλο αεροδρόμιο της χώρας. «Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και δείχνει ότι, ακόμη και μέσα στην εποχή της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα, οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις μπορούν να τα καταφέρουν και να επιτύχουν μικρά θαύματα, σαν και αυτό που εγκαινιάσαμε σήμερα».

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Καστέλι και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, σημείωσε ότι θα πρέπει «να αποζημιωθούν καλύτερα όσοι ζουν από τις εκτάσεις που πρόκειται να απαλλοτριωθούν». Επίσης, τόνισε ότι έως το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμος και ο διαγωνισμός για τους τρεις κόμβους στον οδικό άξονα της Κρήτης.

Το έργο ανακαίνισης του αερολιμένα Ηρακλείου υλοποιήθηκε με τη στενή συνεργασία της εταιρείας των ΚΑΕ, του υπουργείου υποδομών και Μεταφορών, της ΥΠΑ, καθώς και του αερολιμενάρχη Ηρακλείου. Οι εμπορικοί χώροι των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών μετεγκαταστάθηκαν από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο του κτιρίου. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ανακατασκευή καταστημάτων της εταιρείας Dufry A.G., μητρικής εταιρείας της ΚΑΕ Α.Ε., η οποία λειτουργεί 2.200 καταστήματα αφορολογήτων και φορολογημένων καταστημάτων σε 63 χώρες.

Κρητικά προϊόντα

Τα νέα καταστήματα προσφέρουν μεγάλη συλλογή από κατηγορίες αφορολογήτων και φορολογημένων προϊόντων και παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, οινοπνευματωδών, καπνικών, καθώς και μεγάλη συλλογή ειδών πολυτελείας και αξεσουάρ, περιλαμβανομένων επώνυμων αρωμάτων και καλλυντικών. «Τα τοπικά προϊόντα καλύπτουν από το 2017 ποσοστό 31,9% στα Duty Free», τόνισε ο κ. Βελέντζας.

Σε στρατηγικό σημείο στην Cava των Hellenic Duty Free Shops παρουσιάζεται, το ειδικά σχεδιασμένο, Hellenic gourmet που προσφέρει στους ταξιδιώτες μια τελευταία γεύση Ελλάδας, ενώ σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν τα παγκοσμίως γνωστά κρητικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά. Οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία, πριν ταξιδέψουν να δοκιμάσουν κάποια από τα είδη, καθώς τους προσφέρεται, καθημερινά, ένα «κέρασμα».

Η εταιρεία με τα νέα καταστήματα δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον αγορών για εκατομμύρια επιβάτες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Σημειώνεται, ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου καλύπτει τις ανάγκες του τουρισμού για τρεις νομούς, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι. Η αναμόρφωσή του ήταν ένα αίτημα πολλών φορέων του τουρισμού, καθώς η ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος έχει μακρύ ορίζοντα και οι ανάγκες της Κρήτης είναι μεγάλες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δίνει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς το άλλο μεγάλο αεροδρόμιο της Κρήτης, το «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά έχει περάσει στη Fraport. Μάλιστα, προσφάτως σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι τοπικοί φορείς στα Χανιά λόγω της αποχώρησης της Ryanair από την πόλη και της δρομολόγησης στο Ηράκλειο αεροσκαφών της αεροπορικής Laudamotion, όπου η Ryanair έχει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, άσκησαν κριτική για την τιμολογιακή πολιτική της Fraport.