Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Λαθραία καύσιμα: Η «ζημιά» στην τσέπη του καταναλωτή



Ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, χάνουν οι Έλληνες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, καθώς αγοράζουν νοθευμένα καύσιμα ή αέρα κοπανιστό για τα οχήματα τους και τις συσκευές θέρμανσης τους.

Τα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων, αντλούν από τις τσέπες μας, κατά μέσο όρο τουλάχιστον 40 ευρώ ανά Ι.Χ. το χρόνο ή 3 ευρώ ανά γέμισμα στο πρατήριο, για λειψές ποσότητες ή για επικίνδυνα χημικά πρόσθετα, που βάζουν στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων και στις οικιακές δεξαμενές.

Αξίζει να τονιστεί, ότι το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ, αντιστοιχεί στο επίδομα θέρμανσης, που θα δοθεί φέτος στα νοικοκυριά… Σχεδόν τα 2/3 από αυτά που καταλήγουν στις τσέπες των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας, είναι φόροι που χάνει το κράτος και πληρώνουν πάλι οι καταναλωτές, με αυξήσεις άλλων φόρων.

Το 2023 μας αποχαιρετά με αρνητικό ρεκόρ στη νοθεία καυσίμων! Στο πρώτους 10 μήνες του έτους, κατασχέθηκαν 621 τόνοι προϊόντων νοθείας και λαθρεμπορίας, λίγο πριν διοχετευθούν στην κατανάλωση. Ποσότητα σχεδόν πενταπλάσια, σε σχέση με αυτή που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς.