Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κουμουτσάκος: Δεν αποκλείονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα



Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν στην Ελλάδα λόγω της έκβασης του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα POLITIKA του Βελιγραδίου, ο κ. Κουμουτσάκος, αφού εξέφρασε την άποψη ότι η πΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα θα εισέλθει σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας και θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σημείωσε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις αγγίζουν όμως, και την Ελλάδα καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στον κυβερνητικό συνασπισμό και ως προς τη Συμφωνία αλλά και ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις εξελίξεις που αυτό πυροδότησε. Συνεπώς δεν μπορώ να αποκλείσω σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα».

Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτεται το Βελιγράδι, όπου σήμερα θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σερβίας, 'Αννα Μπέρναμπιτς, τον υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσις και την υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς. Το απόγευμα, θα μιλήσει στο «7th EU Southeast Europe Summit" του Economist που πραγματοποιείται με θέμα την διεύρυνση της ΕΕ και την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Κουμουτσάκος στην συνέντευξη του στην POLITIKA, αφού ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ επιθυμεί λύση στο ζήτημα του ονόματος, όπως και την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την Ελλάδα. «Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι σαθρή και τελικά επιζήμια για την Ελλάδα. Δεν δίνει μια καλή οριστική και ολοκληρωμένη λύση. Η σημαντικότερη ένσταση μας έγκειται στον συνδυασμό του ονόματος της γειτονικής χώρας με τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί θερμοκήπιο εθνικισμού» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το ζήτημα του Κοσσόβου, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την σταθερή θέση της Ελλάδας να μην αναγνωρίσει το Κόσσοβο. Επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται τελευταία για λύση με ανταλλαγή εδαφών. «Οι αλλαγές στον χάρτη των Βαλκανίων δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εάν βεβαίως υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα τη στηρίξουμε υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι μια τέτοια συμφωνία πρέπει να είναι το κλείσιμο ενός κεφαλαίου αβεβαιότητας, τριβών και εντάσεων στα Βαλκάνια. Όχι ένα πράσινο φως για την έναρξη ενός καινούργιου» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Στην συνέντευξη του στην POLITIKA, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και την Τουρκία. Για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία ανέφερε ότι το 2009 είχε επιτευχθεί μία καλή συμφωνία αλλά δεν κυρώθηκε με ευθύνη της αντιπολίτευσης που σήμερα είναι στην εξουσία. Γι αυτόν το λόγο εξέφρασε επιφυλάξεις για το πόσο μπορεί να επιτευχθεί κάποια καλή συμφωνία με την σημερινή κυβέρνηση της Αλβανίας που ως αντιπολίτευση εναντιώθηκε στην συμφωνία του 2009.

Για την Τουρκία ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλές και παραγωγικές σχέσεις καλής γειτονίας εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες κατά πόσο και η Άγκυρα επιθυμεί κάτι τέτοιο. «Εμείς ευχόμαστε και εργαζόμαστε για την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία. Σχέσεων θεμελιωμένων στο στέρεο έδαφος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις. Και βέβαια να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την εγκατάλειψη του παρωχημένου καθεστώτος εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αυτά είναι βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Εμείς το θέλουμε. Εκείνη το μπορεί;» διερωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ερωτηθείς για την κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός να αποφεύγονται προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες για να οικοδομηθεί μία παραγωγική και λειτουργική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμανε δε ότι παρά τον σαφή δυτικό προσανατολισμό της η Ελλάδα, εξαιτίας των ιδιαίτερων ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών δεσμών με τη Ρωσία μπορεί να αποτελέσει έναν κρίσιμο δίαυλο επικοινωνίας της Μόσχας με τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ειδικότερα για τις ελληνο-σερβικές σχέσεις ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης και τόνισε ότι - πέρα από την λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας - είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί και ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας που θα επιτρέπει τη συνεννόησή σε θέματα διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κουμουτσάκος, στην συνέντευξη του στην σερβική εφημερίδα, αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Σερβίας. Επισήμανε ότι αποτελεί στρατηγική θέση της ΝΔ να υποστηρίξει της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων. «Στον χάρτη της ΕΕ δεν θέλουμε να υπάρχει «κενό» στις χώρες της περιοχής μας. [...] Μια νέα δυναμική αναπτύσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή στην κατεύθυνση της βαλκανικής διεύρυνσης της Ευρώπης. Σε αυτήν την θετική δυναμική, η πρώτη θέση ανήκει θεσμικά και πολιτικά στη Σερβία, που μπορεί ήδη να βλέπει - όχι μακριά- στον ορίζοντα τη δικαίωση των προσπαθειών της για ένταξη στην ΕΕ» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στην συνέντευξή του.