Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 -
Συννεφιά

11 °C

Σήμερα, 26. Ιανουαρίου 2021

Κοτζιάς: Ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία - Μέτα: Ελπίζω ότι είναι fake newsΝέες εντάσεις άναψαν στις ήδη ευαίσθητες ελληνοαλβανικές σχέσεις οι νέες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη σε ραδιοφωνικό σταθμό (news 247) ο επικεφαλής του Πράττω με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα σχολίασε: «Κάθε ζωή που χάνεται είναι μεγάλη απώλεια. Η έγκαιρη και προληπτική συνεννόηση μας προστατεύει» ωστόσο, επεσήμανε πως «δεν πρέπει στο όνομα αρνητικών γεγονότων να οδηγούμαστε σε όξυνση διμερών σχέσεων. Το πρόβλημά μας είναι εξ ανατολών, ας μην αποπροσανατολιζόμαστε».

Ενώ πρόσθεσε: «Ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει». Όταν ερωτήθηκε, αν την ευθύνη για αυτό έχει η στρατιωτική ή η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρώην Υπουργός απάντησε ότι αυτό θα το εξετάσει η Βουλή.

Επίσης, ο πρώην ΥΠΕΞ, τόνισε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίζουν το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, των Παρισίων, οι οποίοι ανατρέχουν σε πρωτόκολλα του 1914, όπως είναι αυτό της Κέρκυρας, το οποίο -σύμφωνα με τοκ κ. Κοτζία- δεν είναι νομικώς ζωντανά.

Μέτα: Ελπίζω να είναι fake news

Απαντώντας σήμερα, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, έκανε λόγο για πολύ σοβαρό θέμα και ευχήθηκε να πρόκειται για fake news.

Mιλώντας στο διεθνές συνέδριο των δημοσιογράφων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «South East Europe Medi Forum», ο Μέτα δήλωσε συγκεκριμένα: «Σήμερα κυκλοφόρησε μια ιστορία που ελπίζω να είναι fake news, όπου ένας πρώην υπουργός της γειτονικής χώρας, είπε ότι ο στρατός της χώρας δεν αναγνωρίζει τα σύνορα της Αλβανίας. Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι ακόμη και όταν αυτές οι ειδήσεις είναι αληθινές και όταν είναι ψεύτικες. Εδώ είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης να διατηρούν την απόσταση από κάθε χειραγώγηση που αυξάνει τη ρητορική και μας απομακρύνει από τη συνεργασία».

Ο πρόεδρος της Αλβανίας επεσήμανε πως εάν όντως ισχύουν τα όσα δήλωσε ο πρώην Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόκειται για ένα «πολύ σοβαρό θέμα». Πάντως έσπευσε να προσθέσει ότι δεν ανησυχεί «για το λόγο ότι, οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αλβανικός Στρατός, γνωρίζει τα σύνορά του και δεν υπάρχει καμία αξίωση σε άλλη χώρα, σαν δημοκρατική χώρα που είμαστε».