
Ένας Γερμανός τουρίστας κέρδισε 986,7 ευρώ αποζημίωση από ταξιδιωτικό πρακτορείο, επειδή κατά τις διακοπές του στην Κω το 2024 δεν μπορούσε να βρει διαθέσιμη ξαπλώστρα, παρά το γεγονός ότι ξυπνούσε κάθε μέρα στις 6 το πρωί.
Ο άνδρας, μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, είχε πληρώσει 7.186 ευρώ για το πακέτο διακοπών.
Όπως κατέθεσε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ανόβερου, κάθε πρωί περνούσε περίπου 20 λεπτά ψάχνοντας ξαπλώστρα, ενώ τα παιδιά του αναγκάζονταν να ξαπλώνουν στο έδαφος.
Τι αποφάσισε το δικαστήριο
Οι δικαστές έκριναν ότι το πακέτο διακοπών ήταν ελαττωματικό και ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας δεν είχε εξασφαλίσει μία «λογική αναλογία» ξαπλώστρων σε σχέση με τον αριθμό των πελατών.
Το ξενοδοχείο απαγόρευε την κράτηση με πετσέτες, ωστόσο οι επισκέπτες συνέχιζαν να το κάνουν από τα χαράματα.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο πράκτορας είχε την υποχρέωση να παρέμβει και να διασφαλίσει καλύτερη οργάνωση.
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας είχε ήδη επιστρέψει οικειοθελώς 350 ευρώ, ποσό που ο Γερμανός θεώρησε ανεπαρκές, γι’ αυτό και προσέφυγε στη δικαιοσύνη.
Ο «πόλεμος της ξαπλώστρας»
Το φαινόμενο είναι γνωστό σε πολλούς τουρίστες ως «πόλεμος της ξαπλώστρας» ή «κυνήγι της αυγής».
Πέρυσι είχαν κυκλοφορήσει βίντεο από την Ισπανία όπου παραθεριστές κοιμόντουσαν πάνω στις ξαπλώστρες από τα ξημερώματα για να κρατήσουν θέση.
Πλέον ορισμένες ταξιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα προκρατήσεων θέσεων δίπλα στην πισίνα με επιπλέον χρέωση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.