Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊος - Αττική : Τι αλλάζει σε τηλεργασία, τελετές, συναθροίσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις..



Όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες με το κέντρο της Αθήνας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

Επισήμανε επίσης, ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Aξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα 20/9 τα κρούσματα μειώθηκαν. 

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα σε ισχύ από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου

Τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική, συνοψίζονται ως εξής:

 Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους

Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς χώρους
Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά * 
20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα υποχρεωτικά στο 40% όπου υπάρχει δυνατότητα
Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)

*Επιπρόσθετες διευκρινίσεις για σινεμά, μουσεία, θέατρα

«• Οι κινηματογραφικές προβολές σε θερινά σινεμά και η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται με πληρότητα έως και 60% και βάσει των λοιπών οδηγιών που περιγράφονται στις εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

• Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.

• Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.

• Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

• Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.

• Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού».

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται επίσης «ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα». Επισημαίνεται, τέλος, «ότι τυχόν ενισχυμένα τοπικά μέτρα υπερισχύουν των γενικών κανόνων, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξαίρεση».