Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

18 °C

Σήμερα, 4. Ιουνίου 2020

Κορωνοϊος: 71 νέα κρούσματα- 3 νέοι θάνατοι- 1.955 κρούσματα συνολικάΣτα 1.955 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς καταγράφηκαν 71 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Ακόμη, καταγράφηκαν τρεις ακόμη θάνατοι, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 86 νεκρούς. Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν 79 άνθρωποι. O μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη, εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες. Το 77% εξ αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 77 ετών και άνω.

Σχετικά με τη χρήση γαντιών
«Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται χρήση συχνά από το γενικό κοινό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές, η χρήση τους είναι μάταιη. Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια οδηγεί σε εφησυχασμό. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια. Έρευνες έχουν γίνει και δείχνουν ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε το πλύσιμο είναι αναγκαίο μετά» είπε και πρόσθεσε:
«Ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει. Τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής».

Η χρήση μάσκας

«Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία στη χώρα μας η επιτροπή στην παρούσα φάση δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας» σχολίασε ο λοιμωξιολόγος.
Όπως είπε, επιπλέον, ιατρικές μάσκες με βαλβίδα, δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από άτομα του γενικού πληθυσμού. Αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας.

Υφ. Πολιτικής Προστασίας

Στην ανάγκη να τηρηθούν οι απαγορεύσεις συναθροίσεων σε εκκλησίες στάθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθημερινής καθιερωμένης ενημέρωσης.
Οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Κατευθύνσεις προς τους πιστούς. Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην Εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και στις διευκρινήσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου που έχει ορίσει η ΔΙΣ, Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, σχετικά με τη συμμετοχή των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες, τονίζοντας πως σε αυτές θα μπορεί να παρευρεθούν μόνο ο ιερέας, ο ψάλτης και ο νεωκόρος.