Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ανοίγει η εφαρμογή – Πότε θα καταβληθεί



Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το κοινωνικό μέρισμα για το 2019 θα είναι 700 ευρώ ανά νοικοκυριό για 250.000 νοικοκυριά.

Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις των ενδιαφερόμενων όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ σκοπός είναι τα χρήματα να δοθούν πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε αναφερόμενος στο περιορισμένο ποσό που θα διατεθεί ότι οφείλει να ενεργήσει με υπευθυνότητα και θα ήταν ευτυχής να μοιράζει λεφτά, ωστόσο, αυτά δεν υπάρχουν.

Αναφορικά με τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα, όπως έγινε γνωστό ετοιμάζεται η ίδια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, καθώς είναι απαραίτητη η δήλωση του iban.

Εκτίμησε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 17 έως τις 26 Δεκεμβρίου για να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 του μήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι, «ισχύει η διατήρηση της λεγόμενης 13η σύνταξης» και αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε το οικονομικό επιτελείο, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εμπροσθοβαρή χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, τις φοροαπαλλαγές και τη διάσωση της ΔΕΗ με την καταβολή 200 εκατομμυρίων, ώστε να καταβληθεί το Κοινωνικό Μέρισμα.
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «έξι μήνες πριν μοίρασε στους συνταξιούχους χρήματα και εξάντλησε αυτό που προσδοκούν τώρα οι πολίτες», επαναλαμβάνοντας ότι τα ταμεία ήταν μείον, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

Ποιοι το δικαιούνται
Τέσσερις είναι οι ομάδες δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος:

Στην 1η ομάδα ανήκουν πολύτεκνες οικογένειες με 4 τέκνα κι άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά (2019) έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 19.140

Στη 2η ομάδα οι οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (άνω των 12 μηνών), με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τεκνό και φορολογητέο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 163.778

Στην 3η ομάδα αφορά σε οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω από 12 μήνες), με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 40.927

Στην 4η ομάδα αφορά σε οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 25.632