Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Κλείδωσε η αγορά των F-35 στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά - Στην αναμονή η Τουρκία για τα F-16



"Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος και θα πάρει όσα έχουν συμφωνηθεί" έλεγε κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε ερώτημα για το αίτημα της Αθήνας για ένταξή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, το οποίο φαινόταν προσωρινά "παγωμένο".

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ωστόσο, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν θετικά μηνύματα και εξελίξεις για το θέμα, μία εκτίμηση που ήρθε μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στα Χανιά, Άντονι Μπλίνκεν και τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Κάνω 30 χρόνια αυτήν την δουλειά και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας κ. Τσούνη, οτι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή… Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας, και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες" είπε αμέσως μετά το καλωσόρισμα του Κ. Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στον Πρωθυπουργό, με τους δυο άνδρες να συζητούν τα φλέγοντα θέματα της Μέσης Ανατολής, την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, το Ουκρανικό και φυσικά θέματα αμυντικής συνεργασίας, όπως το ελληνικό αίτημα για την αγορά μίας μοίρας F-35, το οποίο βρίσκεται σε…καλό δρόμο.

 

Αντίθετα, στην γειτονική Τουρκία, το αντίστοιχο αίτημα για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αμερικανικών μαχητικών F-16, φαίνεται ότι θα μείνει για λίγο ακόμη σε εκκρεμότητα, αφού η Τουρκία δεν έχει ακόμη περάσει από την Ολομέλεια της βουλής την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, "παζαρεύοντας" προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσο για τα F-16. Η Αθήνα, επιδιώκει να ξεκαθαριστεί ωστόσο ότι το δικό της αίτημα δεν συνδέεται με αυτό της Άγκυρας, καθώς η ελληνική αμυντική πολιτική- όπως λένε κυβερνητικές πηγές- είναι αυτοτελής και δεν ετεροκαθορίζεται. Σημειώνουν όμως, ότι υπάρχει μία κόκκινη γραμμή: τα όπλα που δίνει μία χώρα σε άλλη, δεν θα πρεπει να στρέφονται σε βάρος συμμάχου και εταίρου στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζ. Τσούνης και το …αντικρυστό

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν σε διμερές και διευρυμένο επίπεδο διήρκησε μία ώρα και είκοσι λεπτά, σε πολύ θερμό κλίμα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα Ελλήνων και Αμερικανών ανδρών ασφαλείας και με το ελικόπτερο της Αστυνομίας να πετάει πάνω από την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι του Πρωθυπουργού. Τα κεράσματα με τσικουδιά και σπιτικά καλτσούνια περίσσεψαν, μάλιστα κέρασμα δέχθηκαν και οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί που βρίσκονταν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία από νωρίς το μεσημέρι.

Τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, συνόδευσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζωρτζ Τσούνης, ο οποίος δήλωσε την ικανοποίηση του για την συνάντηση αλλά και για το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι στην Κρήτη έχει πολύ καλό…αντικρυστό.

Τζορτζ Τσούνης

Με το γνωστό του χιούμορ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, "έσπασε" την αμηχανία και την απόλυτη ησυχία που επικράτησε μόλις ανοιξε η πόρτα του θωρακισμένου αυτοκινήτου για να κατέβει ο Αντονι Μπλίνκεν, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν διαβεί το πλατύσκαλο της πρωθυπουργικής κατοικίας, όπου τον περίμενε να τον υποδεχθεί ο Κ. Μητσοτάκης.