Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 -

Κικίλιας : Εξαιρετικά κρίσημη η κατάσταση στην ΠάρνηθαΤο χειρότερο καλοκαίρι από τότε που συλλέγονται στοιχεία είναι το φετινό σ΄ότι αφορά τις συνθήκες κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών , δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , Βασίλης Κικίλιας.
Σε συνέντευξη τύπου , χαρακτήρισε " εξαιρετικά κρίσιμη" την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Η ανταπόκριση των δυνάμεων πυρόσβεσης όταν εκδηλώθηκε χθες η πυρκαγιά , υπήρξε άμεση , με ρίψεις νερού από εναέρια μέσα εντός 5 λεπτών, πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν 209 δασικές πυρκαγιές και αναφερόμενος στο μεγάλο μέτωπο του Έβρου που δημιουργήθηκε από 15 παράλληλες εστίες είπε ότι από ειδικά κλιμάκια των συναρμόδιων Αρχών ( ΕΥΠ, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικής) διερευνώνται τα αίτια.

«Χτες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέρια μέσα που επιχείρησαν σε πέντε εστίες, 3 διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και κοντά στο Θριάσιο. Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα στην Μονή Κλειστών αμέσως έγινε εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή κι όμως η φωτιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής, επεκτάθηκε.

«Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 5 λεπτά πάνω από την εστία της Πάρνηθας. Αυτή είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.

«Έχοντας επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση σε σχέση με κάθε μηχανισμό πολιτικής προστασίας, πρόληψης και δασοπυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίσαμε σημαντικά την πολιτική προστασία».

Στη συνέντευξη Τύπου το λόγο  έλαβαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.