Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 -

Κέρκυρα: «Είδα τον θάνατό μου με τα μάτια μου» - Την χειρούργησαν χωρίς να την έχουν ναρκώσει«Χειρουργήθηκα στη σπονδυλική στήλη χωρίς ολική αναισθησία», καταγγέλλει η γυναίκα, μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα έζησε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. «Είναι αυτό που λέμε ”είδα τον θάνατό μου με τα μάτια μου”. Δεν ήταν τόσο ο πόνος όσο αισθανόμουν ότι θα πάθω ανακοπή. Είναι αυτό που λέμε ”είχα Άγιο”. Δεν μπορούσα ούτε να αντιδράσω, πνιγόμουν με αυτό που είχα μέσα μου γιατί αυτό δεν ήμουν κοιμισμένη για να μην μπορώ να το αισθάνομαι», είπε.

Η γυναίκα μπήκε τη Δευτέρα για να αφαιρέσει μία κοίλη στη σπονδυλική στήλη που γίνεται με ολική αναισθησία. «Όταν μπήκα μέσα, μου έκαναν μια σαν αναισθησία αλλά όχι από το μηχάνημα. Ενδοφλέβια. Σε εκείνο το σημείο δεν κατάλαβα τίποτα γιατί ήταν το προστάδιο για να μπορέσουν να μου κάνουν τη διασωλήνωση».

Έπειτα από λίγη ώρα η γυναίκα ανάκτησε τις αισθήσεις της και σοκαρισμένη αντιλήφθηκε πως έχει ξυπνήσει την ώρα του χειρουργείου. «Τελικά εγώ έκανα το χειρουργείο με μυοχαλαρωτική. Ούτε καν με τοπική αναισθησία. Όλο το χειρουργείο το άκουσα και το αισθάνθηκα. Μετά ήμουν εντελώς ξύπνια, άκουσα το ράψιμό μου, άκουσα τη ρίζα μου να την ψάχνουνε. Άκουσα τα πάντα».

Η γυναίκα έκανε ό,τι μπορεί για να ειδοποιήσει τους γιατρούς πως δεν έχει πιάσει η αναισθησία. Κούνησε όσο μπορούσε τα χέρια, τα δάχτυλα της, αφού με τη μάσκα οξυγόνου που φορούσε δεν μπορούσε ούτε καν να μιλήσει.

«Τρεις φορές που εγώ προσπάθησα να με τα χέρια μου, με τα δάχτυλά μου. Όλο μου το κορμί από τη μέση και κάτω ήταν σαν να με περνάγανε με ηλεκτρικό ρεύμα και προφανώς αντιδρούσε και το σώμα μου από μόνο του δηλαδή, έκανε συσπάσεις. Χώρια που δεν μπορούσα να μιλήσω. Ήμουν μπρούμυτα, οι διασωληνώσεις στο στόμα μπουκωμένο και τα μάτια μου κλεισμένα με τσιρότα».

Οι γιατροί όχι μόνο δεν είχαν αντιληφθεί πως η αναισθησία δεν έχει πιάσει, αλλά θεωρούν πως ο ασθενής έπαθε επιληπτική κρίση.

«Αυτοί το εκλαμβάνανε ότι πάθαινα επιληπτική κρίση και άκουγα τον γιατρό μου ο οποίος συνέχιζε να κάνει τη δουλειά του, να με χειρουργεί. Κάποια στιγμή σε αυτό που ένιωθε ότι τρανταζόμουν του λέει του αναισθησιολόγου «ρε φίλε μου ξυπνάει, τι κάνω;». Λέει «δεν καταλαβαίνω γιατί ξυπνάει, θα της δώσω άλλο λίγο». Άκουσα που είπε «το έβαλα» όμως εγώ παρέμενα ξύπνια».

Φταίει το μηχάνημα»

Πηγές του νοσοκομείου επιβεβαιώνουν το περιστατικό και κάνουν λόγο για δυσλειτουργία του μηχανήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η εγχείρηση ολοκληρώθηκε με την γυναίκα να μην νιώθει πόνο αλλά να έχει επίγνωση της διαδικασίας στο σώμα της.

«Ήρθαν οι γιατροί, μας ζήτησαν χίλιες φορές συγγνώμη, παραδεχτήκαν το λάθος τους, παραδεχτήκαν τα πάντα όλα», είπε η αδερφή της γυναίκας.

Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε ευτυχώς χωρίς να πάθει κάτι η ασθενής, με την ίδια πάντως να βλέπει ακόμα και σήμερα εφιάλτες από την τραυματική αυτή εμπειρία.

«Είναι καταπονεμένη, όλο κοιμάται, έχει πολλούς πόνους, είναι σοκαρισμένη, δεν θέλει να μιλάει… Βλέπει εφιάλτες το βράδυ, δεν μπορεί να κοιμηθεί, ξυπνάει, κάνει-ράνει», συμπλήρωσε η αδερφή της ασθενούς, ενώ είπε πως οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν λειτουργούσε το μηχάνημα.

«Βγήκε ο άνθρωπος με όλη του την ειλικρίνεια και είπε “χειρουργώ 20 χρόνια στην καριέρα μου και δε μου έχει συμβεί ποτέ αυτό το θέμα”».

Η έρευνα, η οποία, διεξάγεται στο νοσοκομείο του νησιού, με απόφαση της διοίκησης, αναμένεται να ρίξει φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης. Η ΕΔΕ είναι βαρύνουσας σημασίας από την στιγμή που στο εν λόγω νοσοκομείο πραγματοποιούνται περίπου εκατό επεμβάσεις, το μήνα.