Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2022 -

Κάθειρξη 22 ετών στον Γιάννη Σμπώκο για την υπόθεση των Tor M1Η αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής που αναγνώρισε το δικαστήριο στον κατηγορούμενο για την υπόθεση των Tor M1, Γιάννη Σμπώκο«έσπασαν» τα ισόβια με τα οποία ήταν αντιμέτωπος.

Έτσι, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στον πρώην Γενικό Γραμματέα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών κάθειρξη 22 ετών καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο Γιάννης Σμπώκος έδωσε «μάχη» για να πείσει τους δικαστές να του αναγνωρίσουν ελαφρυντικά ζητώντας «μια ελπίδα» .

«Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου. ´Ο,τι κατέκτησα το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς , σε φωτιές κ.ά.Αυτή τη θέση ( σ.σ. του γ.γ. Εξοπλισμών), που έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά, την αρνιόμουν ένα χρόνο» είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο και συνέχισε  «Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα «αγκάθια». Πως δημιουργήθηκαν όμως; Διασύρθηκε με σημειώματα και έλεγαν τότε « θα δείξουν οι συνδρομές». Τελικώς « άνθρακες ο θησαυρός». Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει τρία   χρόνια. Φτάνει πια...

Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα...».

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του στην Γενική Γραμματεία Αντισεισμικής Προστασίας και στην Γενική Γραμματεία Δασών, σημειώνοντας ότι πρέπει να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά λόγω και της προσφοράς του εκεί ενώ έκανε έκκληση λέγοντας χαρακτηριστικά: « Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου. Με καταδικάσατε αλλά μην μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά»

Στον Γιώργο Καμάρη, διαχειριστή της off shore Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα προκειμένου η ρωσική ANTEY να πάρει το έργο, καθώς και στον χρηματιστή Πέτρο Χριστοδουλίδη, που κρίθηκαν ένοχοι το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στον κάθε ένα, με τριετή αναστολή για τον πρώτο και εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ για τον δεύτερο. Στους δυο κατηγορούμενους οι δικαστές αναγνώρισαν τα ελαφρυντικά  του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

Με την ίδια απόφαση κρίθηκαν αθώοι ο χρηματιστής Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός.

Η υπόθεση αφορούσε την προμήθεια των ρωσικών οπλικών συστημάτων Tor-M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, γύρω από την οποία φέρεται να διακινήθηκε μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με την κατηγορία η «μίζα» που διακινήθηκε για τα ρωσικά όπλα με όχημα την εταιρία Clavis άγγιξε, όπως εκτιμούν οι αρμόδιες αρχές, τα 90 εκατομμύρια ευρώ.