Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καρπούζια - δηλητήριο στην αγορά της Θράκης



Πολλά τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης ύστερα από κατανάλωση καρπουζιών στη Θράκη.  Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στη Θράκη τα πολλά κρούσματα δηλητηριάσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες, με όλες τις... υποψίες να πέφτουν σε χαλασμένα καρπούζια!

Μαζικές καταγγελίες για δηλητηριασμένα καρπούζια υποβάλλουν το τελευταίο διάστημα στις αρμόδιες Αρχές οι κάτοικοι της Θράκης. Πολλοί εξ αυτών έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση και κατέφυγαν μαζικά σε νοσοκομεία του Έβρου για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της! Είναι χαρακτηριστικό ότι στρατιώτες που ασθένησαν, δήλωσαν στο Thrakinet ότι προτού εξεταστούν, ρωτήθηκαν από τους γιατρούς αν έφαγαν καρπούζι και δηλητηριάστηκαν, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο έχει προσλάβει διαστάσεις στην περιοχή.

Για τη δυσάρεστη κατάσταση φαίνεται ότι ευθύνονται τα φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα πράγματα, δύο είναι οι κύριες εκδοχές. Κατά την πρώτη, έχει γίνει αλόγιστη χρήση τους από τους αγρότες προκειμένου τα καρπούζια να μεγαλώσουν μετά τα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα χωράφια.

Λαθραία φυτοφάρμακα

Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με ενδεχόμενη χρήση λαθραίων φυτοφαρμάκων. Αυτά έρχονται παράνομα και χωρίς πιστοποίηση αλλά και έλεγχο, τόσο από τη Βουλγαρία όσο και από την Τουρκία. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ουσίες χαρακτηρίζονται «σκέτο δηλητήριο» από τους ειδικούς, ωστόσο ενδέχεται να χρησιμοποιούνται από μερίδα ασυνείδητων αγροτών προκειμένου να αποκομίσουν εύκολο κέρδος, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες που θα προκύψουν στην υγεία των καταναλωτών.
Δυστυχώς, η προέλευση των καρπουζιών δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστεί, αφού η πώλησή τους γίνεται από πλανόδιους εμπόρους. Έτσι είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, άγνωστο αν η καλλιέργειά τους έχει γίνει στον Έβρο ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος, από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Θράκης απευθύνουν έκκληση προς το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ ζητώντας να ερευνήσει τα πολλαπλά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.