Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

24 °C

Σήμερα, 4. Αυγούστου 2020

Καρχαρίας εμφανίστηκε στα ρηχά σε παραλία των ΧανίωνΈκπληξη προκάλεσε στους λουόμενους της παραλίας «Άπτερα» στα Χανιά η εμφάνιση ενός μικρού καρχαριοειδούς στα ρηχά νερά, χθες το μεσημέρι.

Αφού πρώτα οι λουόμενοι τον περιεργάστηκαν, κάποιος πιο τολμηρός, έπιασε τον μικρό καρχαρία από την ουρά και τον οδήγησε σε πιο βαθιά νερά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Χανίων από τους παρευρισκόμενους, προκειμένου να καταγραφεί το περιστατικό και να ειδοποιηθούν και αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θαλάσσια πλάσματα.

Πάντως, από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα Χανιώτικα Νέα, φαίνεται πως η εικόνα του μικρού καρχαρία, «ταιριάζει» στον ωκεάνιο λευκοπτέρυγο καρχαρία ή μακρυπτερυγοκαρχαρία (Carcharinus longimanus), ο οποίος είναι ένας μεγάλος πελαγικός καρχαρίας, που ζει σε τροπικά και υποτροπικά νερά και σε βάθος 150 μέτρων.

Εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος, δεν αποκλείεται να βρέθηκε στο Κρητικό Πέλαγος ακολουθώντας τα μεγάλα πλοία που διασχίζουν την διώρυγα του Σουέζ, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με άλλα καρχαριοειδή.

Σύμφωνα με την Βικιπαιδεία «Φτάνει σε μήκος τα τέσσερα μέτρα, αν και σπάνια είναι μακρύτεροι από τρία. Τρέφεται κυρίως με κεφαλόποδα και ψάρια. Είναι ζωοτόκο είδος καρχαρία.

Είναι ένα επιθετικό, συνήθως μοναχικό, αργό είδος, το οποίο κυριαρχεί στα άλλα είδη όταν τρέφεται. Ο ωκεάνιος λευκοπτέρυγος καρχαρίας συνήθως επιτίθεται σε επιζώντες ναυαγίων και αεροπορικών ατυχημάτων, και γι’ αυτό το λόγο είναι ένα από τα τέσσερα πιο πιθανά είδη να επιτεθούν στον άνθρωπο, μετά το μεγάλο λευκό καρχαρία, τον καρχαρία τίγρη και τον ταυροκαρχαρία.

Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, γνωστός ωκεανογράφος, τον χαρακτήρισε ως τον πιο επικίνδυνο καρχαρία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι πληθυσμοί παρουσιάζουν μεγάλη μείωση εξαιτίας της αλίευσής του για τα μεγάλα πτερύγιά του, βασικό συστατικό της σούπας πτερυγίων καρχαριών».