Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Και τώρα ανασχηματισμός - Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται - Ποια τα "θέλω" του Τσίπρα



Και τώρα εντατική δουλειά! Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο βάζοντας ως πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησής του το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του αποτελεσματικότητα και συνέπεια όμως τίποτα στην ομιλία του τόσο την αρχική όσο και την καταληκτική στο υπουργικό συμβούλιο δεν απέπνεε άρωμα ανασχηματισμού.

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα μπορεί να περιμένει από την στιγμή που ο κεντρικός στόχος είναι πια η εκταμίευση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρ’όλα αυτά στο κυβερνητικό επιτελείο παραδέχονται ότι μετά το πέρας της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ορισμένες διορθωτικές αλλαγές υπουργών και υφυπουργών.

Αν αυτό θα γίνει αμέσως μετά το Eurogroup δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ή εάν θα κρατηθεί για λίγο αργότερα αυτό θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό όταν θα έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται...

Αναφορικά με τα πρόσωπα, "κλειδί" του ανασχηματισμού θα αποτελέσει η μετακίνηση ή όχι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρωθυπουργό πάντως να μιλά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στο υπουργικό συμβούλιο. για τις "ομάδες" Ε. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη (υπ. Οικονομίας), Γ. Κατρούγκαλου (υπ. Εργασίας) και Γ. Χουλιαράκη (αναπλ. Υπουργός Οικονομικων) για τη σκληρή μάχη που έδωσαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, γεγονός που σημαίνει ότι ή τους κρατήσει στα ίδια πόστα ή θα τους αναθέσει νέα καθήκοντα, "ανακατεύοντας έτσι και την εσωκομματική τράπουλα.

Από τη μάχη αυτή σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους γεννήθηκε μια "νέα γενιά" τεχνοκρατών, ίσως και μελλοντικών κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απέκτησαν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.

Ο ανασχηματισμός πάντως αναμένεται να είναι σαρωτικός και απ' το παρόν σχήμα οι μόνοι που θεωρούνται ακλόνητοι, είναι το "δίδυμο" του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευοπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση του Ν. Παππά (Επικρατείας) και της Ο. Γεροβασίλη (Κυβ. Εκπρόσωπος).

Από και κει πέρα θεωρείται αβέβαιο το κυβερνητικό μέλλον για τους: Ν. Φίλη (Παιδείας), Αρ. Μπαλτά (Πολιτισμού), Θ. Δρίτσα (Ναυτιλίας), Ν. Τόσκα (Δημ. Τάξης), Γ. Μουζάλα (Μεταναστευτικής Πολιτικής), Θ. Πελεγρίνη, Π. Πολάκη, Αλ. Φλαμπουράρη (Επικρατείας) και Στ. Κοντονή (Αθλητισμού), ενώ για τους Ν. Κοτζιά (Εξωτερικών), Π. Καμμένο (Άμυνας), Π. Σκουρλέτη (Περιβάλλοντος), Α. Ξανθό (Υγείας), Π. Κουρουμπλή (Εσωτερικών) και Χρ. Σπίρτζη (Υποδομών) υπάρχει προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την παραμονή τους ή όχι στην κυβέρνηση, ή την ανάληψη νέων καθηκόντων.

Την παράσταση του ανασχηματισμού, καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο είναι πιθανόν να κλέψει η υπουργοποίηση πρωην κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως του Δημήτρη Ρέππα (στο υπ. Εργασίας) και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.