Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Και ο Σκουρλέτης στον κόσμο του: Εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο και αυτός βάζει πρόστιμο στην εταιρεία που... φεύγει!



Ο χρόνος που απομένει μέχρι τον Μάρτιο θα είναι ο κρισιμότερος για την επένδυση των Καναδών στη Χαλκιδική, καθορίζοντας την στάση αλλά και τον σχεδιασμό της EldoradoGold στην Ελλάδα.

Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση για αναστολή εργασιών στις Σκουριές και απολύσεις 600 ατόμων, το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο στην σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη, με τον οποίο η σύγκρουση φαίνεται αναπόφευκτη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, όχι μόνο δεν συμμερίζεται τις ανακοινώσεις αλλά και τις αγωνίες των Καναδών, που ζητούν από την κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί τους και να πάψει να βάζει εμπόδια σε μια μεγάλη ιδιωτική επένδυση αλλά στις εξαγγελίες για πάγωμα των εργασιών, απάντησαν χθες με νέα πρόστιμα άνω του 1,7 εκ. ευρώ επικαλούμενοι περιβαλλοντικές παραβάσεις στα έργα της Ολυμπιάδας, και στα υποέργα  των μεταλλείων στο Μαντέμ Λάκκος και Μαύρες Πέτρες στο Στρατώνι.

Η στάση αυτή όχι μόνο δεν βοηθά στην εκτόνωση της κρίσης αλλά ενισχύει το εχθρικό περιβάλλον, καθιστώντας δυσχερή μια οποιαδήποτε μορφής συνεργασία  μεταξύ ιδιωτών και πολιτείας.

Μολονότι πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η διεθνής μεταλλευτική εταιρεία θα εγκαταλείψει μία επένδυση 700 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα, οι Καναδοί σε κατ΄ιδίαν επαφές τους ομολογούν, ότι η στάση της κυβέρνησης είναι εκείνη που θα κρίνει την παραμονή τους ή όχι στην Ελλάδα.

Χθες, ο κ. Ράιτ τόνισε σε όλους τους τόνους ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την χώρα μας και ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών υπερβαίνουν την διαιτησία». Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει με τους παραγωγικούς φορείς αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, δεν έχει κρύψει ότι ο σχεδιασμός για αναστολή εργασιών σε όλο το έργο είναι ρεαλιστικός. Κατά τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής της εταιρείας έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ώρες ότι η Eldorado Gold μπορεί να επιβιώσει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ακόμη, μόνο με την λειτουργία του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα. Δεν είναι τυχαίο λένε αρμόδιες πηγές που χθες το δεύτερο αυτό μεταλλείο, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας για τις άδειες που εκκρεμούν. Ο κ. Ράιτ δήλωσε ότι εάν δεν έχει δοθεί η άδεια εγκατάστασης μέσα στο τρίμηνο του έτους, και αυτή η επένδυση θα σφραγιστεί οδηγώντας στην έξοδο επιπλέον 500 εργαζόμενους. Επί του παρόντος στις Σκουριές θα μείνει ελάχιστος κόσμος (περί τους 50) για την φροντίδα και συντήρηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε την πρόσληψη άλλων 500 για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του μεταλλείου. Στην Ολυμπιάδα, το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή 385.000 τόνων μεταλλεύματος περίπου ετησίως. Από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα θα κατεργάζεται στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, του οποίου η ανακατασκευή κόστους 55 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το περασμένο Δεκέμβριο, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο υπουργείο όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια εγκατάστασης, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων, σύμφωνα με την Ελληνική μεταλλευτική νομοθεσία.

Η τελευταία κίνηση στις Σκουριές εμφανίζεται ως μορφή άμυνας και προστασίας της εταιρείας από τις μαζικές «τορπίλες» του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι άδειες δεν πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες». Ο κ. Ράιτ δεν έκρυψε την δυσφορία μετόχων της Εldorado Gold, λέγοντας χθες ότι μεγάλοι επενδυτές της εταιρείας όπως η Fidelity και η Blackrock γκρινιάζουν γιατί έχουν χάσει πολλά χρήματα. Οι Καναδοί που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές σε χρηματιστηριακό επίπεδο με την τιμή της μετοχής να κατρακυλά χθες στο 17%, αντιλαμβάνονται ότι ο βηματισμός των επόμενων μηνών πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός.