Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 -

Κ. Μητσοτάκης: Κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό – Δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει παιδί



Η στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ξετυλίγεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δημογραφικές τάσεις στη χώρα μας δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, καθώς οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι μόνο οι γεννήσεις που δημιουργούν τις συγκεκριμένες δημογραφικές τάσεις, αλλά και το αρνητικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις.

Χαρακτήρισε το δημογραφικό κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση το έχει αντιμετωπίσει ολιστικά και ότι τα όποια αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από χρόνια. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά από 60 πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί για την ισότητα και τη στήριξη των οικογενειών.

«Η χώρα μας βγαίνει από μια κρίση και οι γενιές που θα κάνουν τώρα παιδιά βίωσαν την κρίση σε όλη της την ένταση και η αναδιάταξη των πολιτικών μας για να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος είναι οι πρώτες μας κινήσεις, όπως έχουμε ήδη κάνει με το επίδομα γέννας το οποίο αυξήσαμε, όπως και επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη και φορολογικά κίνητρα, αλλά και προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη στέγη» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει παιδί και εκτίμησε ότι πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τα παιδιά και την οικογένεια.