Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 ρίχτερ στην Λευκάδα - Δύο γυναίκες νεκρές σε Αθάνι και Βασιλική



Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό που ταρακούνησε το πρωί ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα και ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μία 65χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι το πρώτο θύμα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Μια ακόμη γυναίκα, 82 ετών σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι. Η γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε τοιχίο σε κοτέτσι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Τη γυναίκα ανέσυραν νεκρή οι κάτοικοι του χωριού.

Πολλά τα προβλήματα στο χωριό Αθάνι που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με ζημιές σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.

Στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομισθεί μέχρι στιγμής 4 ελαφρά τραυματίες μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών απο τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής προστασίας στο Διοικητήριο. Ο αντιπεριφερειάρχης ειδοποίησε να φτάσουν σκηνές στη Λευκάδα για παν ενδεχόμενο. Δύναμη της ΕΜΑΚ είναι καθ οδόν από τη Πάτρα. Συνεργείο μηχανικών του Δήμου Λευκάδας πηγαίνει στη Νότια Λευκάδα για να έχουν εικόνα της πραγματικής κατάστασης εκεί.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 09:10 το πρωί της Τρίτης στην μισή Ελλάδα. Ο σεισμός είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας. Ο κόσμος στο νησί βγήκε έντρομος από τα σπίτια του, ενώ αντικείμενα έπεφταν από τα ράφια. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στα γειτονικά νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπου έχουν σημειωθεί μικροκατολισθήσεις σε αγροτικούς δρόμους.

Από τη στιγμή του μεγάλου σεισμού έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ στις 10:33 το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές είναι οι ζημιές στο χωριό Αθάνι της Λευκάδας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου κάτοικοι αναφέρουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως έχει υποστεί σοβαρές ζημιές η εκκλησία του χωριού. Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες πως αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο το νησί υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο, το οποίο κατευθύνεται από την πόλη προς το χωριό (απόσταση περίπου μιας ώρας).

Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων. 

 

Ο κόσμος στο νοσοκομείο της Λευκάδας βγήκε στο δρόμο, καθώς έπεσαν διάφορα αντικείμενα. Όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί, όμως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και η πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κλήσεις για βοήθεια. 

Ζημιές στο οδικό δίκτυο

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Βασιλικής, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το μισό λιμάνι έχει βυθιστεί. Επίσης, στον δρόμος προς Εγκρεμνούς έχει σημειωθεί τεράστια κατολίσθηση.

Μερική κατάρρευση σπιτιού στο Μεσολόγγι

Από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.

Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.

Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

b10a8c6f-f4f7-4fc9-bcc2-a8ac4df9864f