Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ηλεία: Οι φλόγες μόλις ένα χιλιόμετρο από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας



Δραματική είναι η κατάσταση στην Ηλεία, καθώς συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή. Οι φλόγες είναι ένα χιλιόμετρο από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο iefimerida.gr, η καταστροφική πυρκαγιά κινείται απειλητικά προς την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το Αρχαιολογικό Μουσείο και οι φλόγες βρίσκονται παράλληλα με αυτά, στο ένα χιλιόμετρο.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από drone με τις φλόγες να πλησιάζουν την αρχαία Ολυμπία:

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Δείτε εικόνες:

Φωτογραφία: Eurokinissi

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μπλακ άουτ σε όλη την περιοχή
Στην περιοχή υπάρχει εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22:30, δυσχεραίνοντας το έργο του συντονισμού των μέσων. Σύμφωνα με το tempo24, η κατάσταση είναι τρομερά δύσκολη με τις φλόγες να μαίνονται και να πλησιάζουν τον Κρόνιο Λόφο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή.

Πληροφορίες για εγκλωβισμένους κατοίκους και πυροσβέστες
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το IONIAN TV, πυροσβέστες με όχημα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Τρανή Λάκκα, ενώ κάτοικοι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε Πουρνάρι και στη διασταύρωση Ηρακλειας.

Στο μεταξύ, αναμένεται να ενισχυθούν κι άλλο οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με πυροσβέστες που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

 

Σύμφωνα με το ilialive, ο άνεμος άλλαξε φορά και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Σύμφωνα με το patrisnews, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από την Ολυμπία αποτελούνται από πάνω από 100 πυροσβέστες, 40 οχήματα και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδας, τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ηδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 7 οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Σύσκεψη υπό τον Χρυσοχοΐδη στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Στην Ηλεία μεταβαίνει και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Φωτογραφίες από τη φωτιά που καίει στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας
«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες».

 

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».