Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν – Συνεχίζει τις επαφές ο Τσακαλώτος



Ιδιαίτερη ικανοποίηση έφεραν στο Μαξίμου οι ανακοινώσεις της Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο συζητήθηκε κυρίως ο συντονισμός των δράσεων για τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να συνεχίζει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους του, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, η συζήτηση για το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για επιστροφή στην ανάκαμψη το β, εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζουν εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο  για καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία, σημειώνοντας ότι «η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους».

Όπως σχολιάζουν «αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».   

Πιέσεις χωρίς αντίκρυσμα

Ολοένα και περισσότερες πιέσεις ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία, ει δυνατόν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, υπάρχουν τις τελευταίες ώρες με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, την ώρα που κάποιοι εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς την πρόοδο των συνομιλιών.

Και ενώ στο Μαξίμου ξεκίνησαν κατευθείαν μετά το Πάσχα οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον συντονισμό των δράσεων ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με στόχο αφενός το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα και αφετέρου το να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, σήμερα ήρθαν νέες δηλώσεις για άμεσο κλείσιμο του θέματος από Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε έκκληση στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα» και εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει κλείσει θετικά η αξιολόγηση.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε ο επικεφαλής της ΕΕ σε κοινές του δηλώσεις με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο μεταξύ αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά», προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

«Πιθανό» και «εφικτό» το συντομότερο δυνατό βλέπει από την πλευρά του και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, αν και εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με αφορμή και τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης.

Ο γάλλος επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι προσδοκεί επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος ενώ σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων 5,4 δις. ευρώ επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%, κάνοντας λόγο για «τεράστια πρόοδο».

Ωστόσο υπάρχουν και φωνές που κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για άμεση συμφωνία.

Πηγές είπαν χθες στο πρακτορείο Reuters, ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση προχωρούν αργά και δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Μαΐου.

«Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο», δήλωσε μια από τις πηγές. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων.