Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ηχηρό μήνυμα Μεϊμαράκη για εθνική συνεννόηση



«Κι εγώ λέω “εκλογές” κι εγώ θέλω να φύγει ο Τσίπρας… Αφού όμως δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε, αφού σε λίγο κλείνουν δύο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα χωρίς συγκεκριμένο ορόσημο για οποιαδήποτε μορφή κάλπης, τι πρέπει να κάνουμε;

Να αφήσουμε τη χώρα και με δική μας ευθύνη να καταστρέφεται ή με αίσθημα ευθύνης να επιδιώξουμε μια εθνική συνεννόηση; Αντέχει ο κόσμος μετά από επτά χρόνια θυσιών πολιτική αδιέξοδης πόλωσης;».

Αυτή είναι η άποψη του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που μιλώντας στο «S» επεξήγησε όσα είπε τις προάλλες σε βουλευτές της Ν.Δ. με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα. Οτι δηλαδή είναι ευκαιρία να σταλεί το μήνυμα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων για αλλαγή πολιτικής για έξοδο από την κρίση και επίσης να προβληθεί η απαίτησή τους για «εθνική συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων». Εθνικοί στόχοι, που, όπως είπε, απαιτούν «εθνική συλλογική προσπάθεια».

Αυτή η θέση ερμηνεύτηκε από κάποιους ως «απάντηση» στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που είχε πει στην Ξάνθη: «Κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του (σ.σ. εννοεί τον Τσίπρα) διασπά την ενότητα του λαού, ενθαρρύνει την αλαζονεία του Τσίπρα και δίνει συγχωροχάρτι στα τεράστια σφάλματά του». Ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν «σχολιάζει», διότι όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν έχει μιλήσει ποτέ για πολιτική «συνεργασία», ούτε για «συναίνεση» ούτε φυσικά για…. «συγκυβέρνηση». Μιλά, όπως τόνισε, για ευρύτερη του ΣΥΡΙΖΑ «συνεννόηση» πολιτικών δυνάμεων πάνω σε απολύτως συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία είναι αναγκαία η δημιουργία μιας εθνικής πολιτικής. Η αλήθεια είναι ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης έχει αναλύσει το σκεπτικό του - το οποίο πολιτικά είναι «μετριοπαθές» και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο κοντά στην «κεντρώα» των πραγμάτων αντίληψη- στον Κ. Μητσοτάκη πάνω από δύο -τρεις φορές. Οπότε η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. «Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα και στην υπόθεση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο» αποκτά ένα πρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον.

Ομως οι θέσεις Μεϊμαράκη προκάλεσαν νέες αντιδράσεις στο «σαμαρικό» στρατόπεδο. Το ενημερωτικό portal antinews τον αποκάλεσε «συνεννοησάκια», διότι στήριξε τον Αύγουστο του 2015 στη Βουλή το 3ο Μνημόνιο. Η απάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη ήταν η παραπομπή σε άρθρο του Ιουνίου του 2015 του τότε προέδρου της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά, στη «Ναυτεμπορική». Σε αυτό, μεταξύ άλλων, καλούσε τον Αλ. Τσίπρα σε «μεγάλη εθνική συνεννόηση».