Τρίτη 05 Μαρτίου 2024 -

Ηχηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία από τη Χίο: «Τα νησιά του Αιγαίου απολαμβάνουν τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου»Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έστειλε σήμερα (11.11.2023) μήνυμα στην Τουρκία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα από την Χίο, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 111η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

Τη διαβεβαίωση για την «απόλυτη πρόθεση στήριξης της Χίου από την ελληνική κυβέρνηση», παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων. «Αναφέρομαι όχι μόνο στην οικονομική στήριξη, αλλά βεβαίως, πρώτιστα και μέγιστα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα», πρόσθεσε έχοντας ως αποδέκτη του μηνύματός του την Τουρκία.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις για την υφαλοκρηπίδα και σχολίασε ότι «είναι νομικά παράδοξοι, περίεργοι, οι ισχυρισμοί ότι δήθεν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επικάθονται επί ασιατικής υφαλοκρηπίδας».

«Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά μας, έχουν τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και χωρικά ύδατα μέχρι 12 μίλια. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει συνταγματικό καθήκον προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τη σημερινή επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για την οποία παρατήρησε ότι «και σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο, σε αυτήν τη μεγάλη σύρραξη, η Ελλάδα στάθηκε με την πλευρά του Δικαίου και με την πλευρά των νικητών».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκος.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου Πεσόντων και η κατάθεση στεφάνου από τον κ. Δένδια, ο οποίος στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση τμημάτων της 96ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), της στρατιωτικής μπάντας της, εθνοφυλάκων, μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου, μελών συλλόγων κ.ά.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ στο λιμάνι της Χίου.

O υπουργός Άμυνας ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη της κανονοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, πλωτάρχη Ροδάμανθο Βασκάκη, για την αποστολή της.