Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 -

Η τραγική ιστορία πίσω από το τραγούδι "Γενέθλια"Μια άγνωστη τραγική ιστορία κρύβεται πίσω από τα «Γενέθλια» που τραγούδησαν ο Στέλιος Μπικάκης και στη συνέχεια ο Νότης Σφακιανάκης!

Το μελαγχολικό κομμάτι έγινε ευρύτερα γνωστό μέσα από την ερμηνεία του Νότη, ωστόσο φέρει την υπογραφή του Κρητικού τραγουδοποιού και λυράρη, ο οποίος και το τραγούδησε πρώτη φορά σε δίσκο του το 2000. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως πρόκειται για μια... κραυγή, ένα μοιρολόι του Στέλιου Μπικάκη.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», όπως αναφέρει η espresso, αποκάλυψε πρόσφατα την ιστορία του μελαγχολικού αυτού τραγουδιού. «Την περίοδο που κυκλοφορούσε ο δίσκος μου “Νυχτέρια” και πήγαινε πάρα πολύ καλά αρρώστησε το παιδί που είχαμε αποκτήσει, ένα αγοράκι, από μια σπάνια αρρώστια. Ενα παιδί στο εκατομμύριο μπορεί να χτυπηθεί απ’ αυτήν την αρρώστια. Το χάσαμε. Ενάμιση χρόνο περάσαμε μια περίοδο πολύ δύσκολη με τη γυναίκα μου την Αμαλία» είπε χαρακτηριστικά ο τραγουδοποιός και συνέχισε: «Σ’ αυτήν τη δύσκολη φάση της ζωής μου αποτύπωσα στο χαρτί εκείνα που είχα μέσα μου. Εγραψα σε στίχους τα συναισθήματά μου. Δεν τους ολοκλήρωσα σε τραγούδι. Επειτα από κάποιο διάστημα έτυχε να πεθάνει κι ο πατέρας μου, τότε συμπλήρωσα και ολοκλήρωσα σε τραγούδι τους στίχους. Το 2000 το έβαλα στον δίσκο. Ετσι γεννήθηκαν τα “Γενέθλια”, που αγαπήθηκαν τόσο πολύ κι ας μιλούν για θάνατο. Είναι στίχοι βγαλμένοι απ’ την ψυχή μου κι ας βρέθηκαν και τότε κάποιοι να με κατηγορήσουν, στεκόμενοι σε μια λέξη μόνο, στη λέξη πουτ@@@. Αρέσει σε όλους: στα νέα παιδιά, σε μεγαλύτερους, σε γιαγιάδες, κι αυτό με συγκινεί περισσότερο».

Το τραγούδι έμελλε να γίνει τεράστια επιτυχία το 2004, όταν ο Νότης Σφακιανάκης το συμπεριέλαβε στον δίσκο του «Με αγάπη ό,τι κάνεις». Ομως και πίσω από την απόφαση του «άρχοντα» της νυχτερινής Αθήνας να το τραγουδήσει υπάρχει ένα... δραματικό παρασκήνιο! Ο Στέλιος Μπικάκης ήταν φίλος με τον αδελφό του Νότη Σφακιανάκη, τον Γιώργο, ο οποίος λίγο αφότου έπεισε τον αδελφό του να το τραγουδήσει πέθανε σε ηλικία 47 χρόνων!