Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε μακροχρόνια ανέργους



Στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε 37.514 μακροχρόνια ανέργους και σε 36.344 ασφαλισμένους υπηκόους τρίτων χωρών, που διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης προχώρησε η Διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος, θα επακολουθήσουν αποδόσεις ασφαλιστικής ικανότητας και σε επιπλέον μακροχρόνια ανέργους, των οποίων το δικαίωμα της ικανότητας λήγει σε μεταγενέστερους χρόνους, μετά την παραλαβή και επεξεργασία των αρχείων που θα αποσταλούν από τον ΟΑΕΔ.

Η διοίκηση του Ιδρύματος συνιστά στους ασφαλισμένους αυτών των κατηγοριών, προκειμένου να αποφύγουν την άσκοπη ταλαιπωρία, να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους / Ασφαλιστική Ικανότητα) προκειμένου να επιβεβαιώνουν ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, και να μην προσέρχονται προς τούτο στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, στη συγκεκριμένη διαδικτυακή εφαρμογή από τις 16/02/2015, οπότε τέθηκε σε λειτουργία, μέχρι χθες έχουν γίνει 761.427 επισκέψεις για επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας και ταυτοποιήθηκαν ότι τη διαθέτουν οι 654.577.

Η διοίκηση του ΙΚΑ υπενθυμίζει ότι τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα) που είναι καταχωρημένα στα οικογενειακά βιβλιάρια υγείας ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετούνται από τους Παρόχους Υγείας. Οι Πάροχοι Υγείας (Νοσοκομεία, Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατροί κ.λπ.) εξυπηρετούν όλους τους ανωτέρω με την επίδειξη του ατομικού και οικογενειακού βιβλιαρίου.