Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χιονοδρομικό Πηλίου: Δύο ώρες στον αέρα 25 χιονοδρόμοι



Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια που 25 χιονοδρόμων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τρία παιδιά, στο Χιονοδρομικό Κέντρο στα Χάνια Πηλίου, μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε σε λιφτ και είχε σαν αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να παραμείνουν ακινητοποιημένοι, στον αέρα, για περισσότερο από δυο ώρες.

Ωστόσο το νέο συμβάν προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, με τον δήμο Βόλου να τονίζει με ανακοίνωσή του ότι οι υπεύθυνοι του Χιονοδρομικού Κέντρου και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είναι επικίνδυνοι και πρέπει να αντιμετωπιστούν με άμεση εισαγγελική παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Βόλου έχει ήδη ζητήσει τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος της «Κενταύρων Όρος», Γρηγόρης Ιγγλέσης, η βλάβη στο μονό λιφτ, παρουσιάστηκε χτες γύρω στης 12:00 το μεσημέρι, εξαιτίας ενός συρματόσχοινου που έφυγε από το ράουλο. Αμέσως επιχειρήθηκε από το Χιονοδρομικό Κέντρο η επιδιόρθωση του λιφτ , κάτι όμως που τελικά δεν κατέστη δυνατό σε σύντομο χρόνο.

Έτσι , σύμφωνα με τον κ. Ιγγλέση, τελικά ενεργοποίηθηκαν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου, και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ν. Μαγγίτσης και Γ. Ράιος, και επιτεύχθηκε ο απεγκλωβισμός των χιονοδρόμων με σχοινιά, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η επιχείρηση διάσωσης διήρκησε 2,5 ώρες περίπου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιγγλέση, κανένας από τους επιβαίνοντες στο λιφτ δεν κινδύνευσε, μετά τον απεγκλωβισμό τους μετέβησαν στο ιατρείο του Χιονοδρομικού, ενώ τους δόθηκαν και ζεστά ροφήματα.

«Χτυπάνε το Χιονοδρομικό, για να χτυπήσουν τον Αγοραστό»

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται σχετικά με τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, ο πρόεδρος της «Κενταύρων Όρος», Γρ. Ιγγλέσης, ανέφερε ότι το Χιονοδρομικό δέχεται πόλεμο, από ανθρώπους που θέλουν να προκαλέσουν ζημιά. «Είμαστε οργανωμένοι, όσο κι αν χτυπάνε εμείς θα λειτουργούμε. Ας βρουν άλλο τρόπο να χτυπήσουν τον Αγοραστό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Ιγγλέσης υπενθύμισε, ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει ήδη ανακοινώσει την εκπόνηση μελέτης για την αντικατάσταση των λιφτ του Χιονοδρομικού, που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Βόλου :

«Το ρεζιλίκι και η απαξίωση που υφίστανται μέσω του διαδικτύου, για πολύ συγκεκριμένους και ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και μέσω αυτού το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, με δραματικές συνέπειες για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία δεν έχουν τελειωμό, την ώρα που οι υπεύθυνοι, ο Νομάρχης Λάρισας, Αγοραστός και οι εδώ υποτακτικοί του, περιφερειακοί σύμβουλοι, κρύβονται πίσω από ένα θηριώδη, εφιαλτικό, προπαγανδιστικό μηχανισμό, παραπλανώντας την κοινωνία και κρύβοντας την αλήθεια.

Τα νέα κρούσματα που σημειώθηκαν την Κυριακή, με βλάβες λόγω της κακής συντήρησης, για την οποία υποτίθεται ότι διατεθήκανε δεκάδες χιλιάδες ευρώ,, και για την οποία (συντήρηση) δεν λειτούργησε το Σάββατο το Χιονοδρομικό, όχι μόνο ταλαιπώρησαν εκατοντάδες επισκεπτών, αλλά στάθηκαν και αιτία να απειληθεί και η ζωή δύο μικρών παιδιών, που, είχαν την ατυχία, μεταξύ πολλών άλλων, να βρεθούν επί δίωρο εκτεθειμένα στην παγωνιά κρεμασμένα σε ένα λιφτ, ενώ οι «υπεύθυνοι» δεν γνώριζαν καν τον τρόπο να τα κατεβάσουν και χρειάστηκε η επέμβαση του Νίκου Μαγγίτση, στελέχους του Δήμου Βόλου για να απεγκλωβιστούν!

Είναι πλέον πασίδηλο ότι ο Νομάρχης Λάρισας με την συμπεριφορά του αφεντικού του μαγαζιού και η δουλοπρεπής στάση των εδώ συνεργατών του, ξεφεύγουν από τα όρια της γραφικότητας και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επικίνδυνοι όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά με άμεση Εισαγγελική παρέμβαση, πριν θρηνήσουμε θύματα!

Κάθε σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος ανατριχιάζει και στη σκέψη και μόνο τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αυτή η εν τέλει ευτυχής κατάληξη με τα δύο μικρά παιδιά που παγιδεύτηκαν στα λιφτ, και όλα αυτά γιατί οι «υπεύθυνοι» του Χιονοδρομικού, η ηγεσία της δήθεν Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αποδεικνύονται τραγικά ανίκανοι να ανταποκριθούν και στα πιο στοιχειώδη καθήκοντά τους και ταυτόχρονα συμπεριφέρονται σαν κονκισταδόροι και συνεργάτες, αντίστοιχα, σε κατακτημένη περιοχή.

Και ναι μεν από τον Αγοραστό, δεδηλωμένο εχθρό της Μαγνησίας για τους δικούς του ιδιοτελείς προσωπικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την πολιτική του καριέρα, δεν περιμένουμε τίποτα, Οι εδώ όμως συνεργάτες του, Κολυνδρίνη, Ιγγλέσης, Καλτσογιάννης, Κοπάνας και οι άλλοι οφείλουν σήμερα κιόλας να πάρουν θέση, να αναλάβουν τις βαριές υποχρεώσεις που έχουν έναντι των πολιτών που τους τίμησαν και ή να τον υποχρεώσουν να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις δίκαιες διεκδικήσεις της περιοχής μας ή να παραιτηθούν.

Τέλος το κρυφτό, το ψέμα και η υποκρισία. Και γι αυτούς και για όσα ΜΜΕ τους καλύπτουν. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν συμβεί κάποιο κακό δεν θα υπάρχει ανοχή ή κατανόηση για κανένα. Ηθικό ή φυσικό αυτουργό και για όσους τους καλύπτουν.»

Η ανακοίνωση του Eλληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας σχετικά με το συμβάν

«Δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες και για άλλη μία φορά, σε χιονοδρομικό κέντρο της πολύπαθης χώρας , μας, στο Πήλιο αυτή τη φορά, είχαμε ένα γεγονός που αποκαλύπτει την κατάσταση στα περισσότερα «χιονοδρομικά κέντρα» της Ελλάδας.

Φαίνεται πως ενώ το χιόνι καλύπτει τα πάντα, πριν καν λιώσει, αποκαλύπτει την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί αλλά και αντιμετωπίζεται ο χιονοδρομικός τουρισμός σε μία χώρα με τόσο ορεινό φυσικό πλούτο.

Θεωρητικά, τα χιονοδρομικά κέντρα οφείλουν να τηρούν ύψιστα μέτρα ατομικής ασφάλειας, να έχουν εκτελέσει ασκήσεις έρευνας – διάσωσης και απεγκλωβισμού, να διαθέτουν έμπειρο και επαρκές προσωπικό. Παράλληλα, προκειμένου να λειτουργούν, θα πρέπει να διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ.

Πόσα από αυτά ,τα ελληνικά χιονοδρομικά – κάποια από τα οποία μάλλον με καφετέριες με ολίγη από χιονοδρομία μοιάζουν –διαθέτουν αυτό το σήμα;
Γιατί δεν υπάρχει η σχετική λίστα στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ, ώστε ο κάθε πελάτης – τουρίστας χιονοδρόμος να γνωρίζει ποια ΧΚ πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και να αναλαμβάνει την ευθύνη της επιλογής του;
Γιατί με αυτή την στάση ο ΕΟΤ, ουσιαστικά υποβαθμίζει όσα ΧΚ, τηρούν όλες τις προδιαγραφές;
Γιατί με τέτοια γεγονότα, όπως του ΧΚ Πηλίου, επιτρέπουμε να αντιμετωπίζεται το άθλημα της χιονοδρομίας ως μια άμεση πηγή κινδύνου, ενώ προσφέρει τόσο πολλά στη σωματική και ψυχική ανάπτυξη και ανάταση;
Γιατί στην τελική απαξιώνουμε τόσο πολύ μια πηγή τουριστικού πλούτου για τη χώρα μας και σπρώχνουμε όλους τους χιονοδρόμους σε τουριστική μετανάστευση προς στις όμορες χώρες;

Να περιμένουμε επιτέλους απαντήσεις ή θα συνεχίσουν όλοι να μας αντιμετωπίζουν ως μία γραφική ελίτ;»