Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χιόνια, βόρειοι άνεμοι και καταστροφές σε όλη την χώρα



 Κακοκαρία σε όλη την χώρα. Στα λευκά το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδος. Ζημιές και καταστροφές . Σε έκτακτη ανάγκη ο Έβρος και η Καλαμπάκα. Δεν θα κρατήσει πολύ ο χιονιάς.

Ενα νεκρό οδηγό που εγκλωβίστηκε στο ΙΧ του γέφυρες γκρεμισμένες, πλημμύρες και δεκάδες προβλήματα σε όλη τη χώρα έφερε η κακοκαιρία με χιόνια, κρύο και βροχές που σαρώνει τη χώρα.

Νέος χιονιάς έρχεται με ισχυρούς βόρειους ανέμους που θα ρίξουν τη θερμοκρασιά κι άλλο, ωστόσο, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, δεν θα κρατήσει πολύ.

Για την Δευτέρα, η μέγιστη θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα είναι 1 βαθμός Κελσίου, -5 στα βορειοδυτικά τμήματα. και γύρω στους 5-8 στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

Τα χιόνια θα πέσουν στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και ορεινών της Πελοποννήσου και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Ο καιρός αυτός πιθανότατα θα κρατήσει μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης και μετά τα χιόνια θα περιοριστούν νοτιότερα ωστόσο οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να πνέουν στα 7-8 μποφόρ και η ψύχρα θα διατηρηθεί στα ηπειρωτικά.

Ενας άνδρας έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε όλη τη χώρα τις τελευταίες ώρες.

Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, στις Σέρρες, όταν αυτό παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο που είχε σχηματιστεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η πυροσβεστική εντόπισε το όχημα στο ρέμα Κρουσοβίτης στο Σιδηρόκαστρο και δύτες της ΕΜΑΚ βούτηξαν στα νερά προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον άνδρα, που ήταν στη θέση του συνοδηγού, όμως ανασύρθηκε νεκρός.

Με τη βοήθεια εκσκαφέα κατάφεραν να βγάλουν από το ποτάμι και το κατεστραμμένο αυτοκίνητο ενώ ο πατέρας του που τον αναζητούσε ολόκληρη τη νύχτα ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για την τραγωδία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σιδηροκάστρου ο άτυχος άνδρας υπερεκτίμησε την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το αυτοκίνητο λόγω των ορμητικών νερών γι' αυτό και αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΜΑΚ.

Η βροχή έπεφτε αδιάκοπα τις τελευταίες 48 ώρες και φούσκωσε τον ποταμό λένε οι κάτοικοι της περιοχής που γνώριζαν ότι η γέφυρα ήταν επικίνδυνη.

Ο 48χρονος όμως που ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία δεν το ήξερε ενώ στο σημείο δεν υπήρχαν και προειδοποιητικές πινακίδες για να τον αποτρέψουν με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα νερά.

Χιόνια στη Φθιώτιδα

Ο χιονιάς έχει επισκεφτεί εδώ και λίγες ώρες τη Φθιώτιδα. Οι αλατιέρες από νωρίς το απόγευμα έχουν βγει στους δρόμους, ενώ στο πόδι είναι και όλος ο κρατικός μηχανισμός. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα είναι έντονες τόσο προς Δομοκό , όσο και προς Μπράλο, ενώ πιο ασθενείς είναι στο δρόμο προς Καρπενήσι.

Ακόμα δεν χρειάζονται αλυσίδες, ωστόσο τη νύχτα, λόγω παγετού, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με το Lamiareport.gr στην εθνική οδό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα προς το παρόν, ενώ σε επιφυλακή είναι οι αρχές και για τον Σπερχειό, που έχει "θυμώσει" και απειλεί τον κάμπο της Λαμίας.

Από τις δυο τα ξημερώματα και μετά τα χιόνια θα κατέβουν και σε πιο πεδινές περιοχές.

 

Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τις τελευταίες ώρες.

Στη Λέσβο, τα ξημερώματα της Κυριακής υπερχείλισε ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε το νησί, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Ευτυχώς η βροχόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργηθούν ζημιές σε περιουσίες. Την ίδια ώρα, συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν τους κεντρικούς δρόμους, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ πρόβλημα υπήρξε με την ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά σε κολόνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος. Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας.

 

Πλημμύρες σε Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρο

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε από το απόγευμα του Σαββάτου διάφορες περιοχές της Θράκης, με την έντονη βροχόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους να αφήνουν πίσω τους καταστροφές.
Στην Ξάνθη, ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου η βροχή έκανε αισθητή την παρουσία της ενώ το απόγευμα και το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα επιδεινώθηκαν, με τους ουρανούς να ανοίγουν και τους δρόμους να γεμίζουν νερό. Στον ορεινό Εχίνο η στάθμη του ποταμού ανέβηκε σημαντικά, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Στο Δασικό Χωριό, που είχε ντυθεί στα λευκά τις τελευταίες ημέρες, τα χιόνια επέστρεψαν δειλά δειλά το πρωί της Κυριακής.
Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσε υπερχείλιση ποταμών στο νομό Ροδόπης, κυρίως στα δυτικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.Κλειστή μέχρι και αυτή την ώρα παραμένει η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.

Τα νερά μπήκαν σε αυλές, σπίτια και μετέτρεψαν σε λίμνες τις αγροτικές εκτάσεις.

Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου
Τις τελευταίες ώρες, έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να καθαρίσουν τους δρόμους σε δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο.

Παράλληλα, η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Εσπασε η γέφυρα στη Διάβα Καλαμπάκας
Εξαιτίας των ορμητικών νερών, έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, έσπασε στα δύο η κεντρική γέφυρα του Πηνειού ποταμού στη Διάβα Καλαμπάκας, το βράδυ του Σαββάτου και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.

Η αστυνομία απέκλεισε το δρόμο, μιας και είναι αδύνατη η προσπέλαση πλέον και η επικοινωνία με τα χωριά πάνω πάνω από τη Διάβα θα γίνεται μέσω Σαρακίνας ή μέσω Μουργκανίου.
Αυτοψία από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Επιτόπια αυτοψία στην γέφυρα Καλαμπάκας-Διάβας που κατέρρευσε το βράδυ του Σαββάτου έκαναν το μεσημέρι της Κυριακής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Αγοραστός είπε ότι έχει ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό και ότι κύριο μέλημα, αφού δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή, είναι η σήμανση της κυκλοφορίας, που θα γίνεται πλέον από παράπλευρους δρόμους, και όταν καλυτερέψει ο καιρός θα αποκατασταθεί η ζημιά και η κυκλοφορία.
Υπερχείλισε ο Πηνειός
Από τα φουσκωμένα νερά παραπόταμου του Πηνειού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάλων Καλυβίων-Μαγούλας Καρδίτσας.
Επίσης, ποιμνιοστάσια με ζώα είναι μέσα στο νερό, εντός των μεγάλων αναχωμάτων. Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας τα νερά άρχισαν να υποχωρούν, αφήνοντας πίσω τα σημάδια της πλημμύρας. Πολλά προβλήματα στον ορεινό όγκο κυρίως, όπου υπάρχουν πολλές καταπτώσεις.

Αυτή τη στιγμή επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση στα ορεινά και στα ημιορεινά διαμερίσματα του Νομού Τρικάλων και στα Μετέωρα.

Ζημιές και στο Ναύπλιο
Η κακοκαιρία έπληξε εξάλλου και την Πλάκα Δρεπάνου και τα Ίρια, που ανήκουν στο δήμο του Ναυπλίου, με τα νερά να προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση, η θάλασσα «εξαφάνισε» τον παραλιακό δρόμο.
Ζημιές σημειώθηκαν και στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου - Μύλων, με φερτά υλικά όπως πέτρες, άμμο και ξύλα να κλείνουν τον δρόμο. Χρειάστηκε η επέμβαση συνεργείων του Δήμου για να απελευθερωθεί ο χώρος που η θάλασσα είχε μετατρέψει σε... οδόφραγμα.
Εισροές υδάτων καταγράφηκαν και σε υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων.

Θυελλώδεις άνεμοι
Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που πλέον ομαλοποιούνται σταδιακά, ενώ εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών σημειώθηκαν προσκρούσεις σκαφών στα Μέθανα, το Πέραμα και την Ελευσίνα.

Κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο. Στη γραμμή Φανερωμένη Σαλαμίνα-Πέραμα τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με έγκριση του πλοιάρχου.Επίσης,άνοιξαν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα,Ρίο- Αντίριο και Κεραμωτή- Λιμένας Θάσου.

Ανοιχτές είναι οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα ,Ηγουμενίτσα Λευκίμμη και Κυλλήνη-Ζάκυνθος. Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρηση να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Την ώρα που έφτανε στα Μεθάνων, χθες το βράδυ, το πλοίο «ΤΙΤΙ», έσπασαν οι κάβοι, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στον λιμένα. Νωρίτερα, στο Πέρασμα, το φορτηγό πλοίο «AHTI», που ήταν δεμένο μπροστά από το ναυπηγείο Ψυχάλη, προσέκρουσε στο επίσης προσδεμένο φορτηγό πλοίο «LA JOIE», με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Τέλος, στην Ελευσίνα, κόπηκαν οι κάβοι πρόσδεσης πλοίων που ελλιμενίζονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα κάποια να προσκρούσουν μεταξύ τους και άλλα να προσαράξουν.

Προβλήματα και σε Αιτωλοακαρνανία-Αχαΐα
Προβλήματα στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, αφού, λόγω των χιονοπτώσεων, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε δρόμους του ορεινού επαρχιακού δικτύου των δύο νομών. Επίσης, λόγω των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο ορεινό δήμο Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω των χιονοπτώσεων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου - Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

Ακόμη, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Αράχωβας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Στο δήμο Θέρμου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στις περιοχές Διασελάκι, Μελίγκοβα, Αμβρακιά, Δρυμώνα, Χαλίκι και Νεροχώρι.

Όμως, μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας κατάφεραν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Προβλήματα στην Αττική
Ο δυνατός αέρας προκάλεσε αρκετά προβλήματα και στην Αττική. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έγιναν συνολικά 164 κλήσεις για πινακίδες και άλλα αντικείμενα που έπεσαν στους δρόμους καθώς και για κοπές δένδρων.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα Βόρεια Προάστια και ειδικότερα στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από την επιστροφή των χιονοπτώσεων στη Βόρεια Ελλάδα, είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε διάφορες περιοχές του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας και τα σημεία: Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Άρνισσας, από το 8 χλμ. της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

Ανοίγουν οι υποδομές του Δήμου Αθηναίων

Σε ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων εν όψει του κύματος ψύχους, που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα στην πρωτεύουσα. Από αύριο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, θα είναι διαθέσιμες, σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δύο θερμαινόμενες αίθουσες:

Η Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη & Δύμης, 2108223946, Πρόσβαση: Με ΜΕΤΡΟ στη στάση «Σταθμός Λαρίσης») και
Το Πολιτιστικό Κέντρο «Γκράβας» (Ταϋγέτου 60, 2102011151, Πρόσβαση: Με το λεωφορείο Ν 054, αφετηρία από «Πλατεία Λαυρίου» (Γ΄ Σεπτεμβρίου) και άφιξη στάση «Σχολεία Γκράβας»).
Η διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, καθώς και οι συνεργαζόμενοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις θα ενημερώνουν τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των θεμαινόμενων χώρων και θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή κειμένου: 

Xanthipress, lamiareport,iefimerida