Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Χαρδαλιάς: Τα Γιάννινα στην κόψη του ξυραφιού, κρίσιμες οι επόμενες ημέρες..



Μία ανάσα από το «κόκκινο» που οδηγεί στην λήψη σκληρών περιοριστικών μέτρων, ανάλογων με αυτών της Κοζάνης βρίσκονται τα Γιάννινα.

256 ενεργά κρούσματα και 521 στενές επαφές που διαχέονται στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό το οποίο η περιοχή έχει ελάχιστο χρόνο για να το διαχειριστεί.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα καθώς υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε στην Περιφέρεια Ηπείρου απευθύνοντας ύστατη έκκληση στους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ο Υφυπουργός έφτασε λίγο μετά τις δώδεκα στα Γιάννινα και στη σύσκεψη μετείχαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Υγείας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ Σπύρος Σαπουνάς, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Προιστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος και άλλοι.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μία μεγάλη πίεση, κάνω έκκληση- παράκληση στους κατοίκους  ευλαβικά και πειθαρχημένα να τηρήσουν τα μέτρα τα επόμενα 24ωρα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο», ήταν οι πρώτες φράσεις του Υφυπουργού με την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Συμπλήρωσε με νόημα ότι αν περάσουν τα Γιάννινα στο επόμενο επίπεδο με πολλαπλές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή εξαρτάται από μας τους ίδιους. «Στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, θα υπάρξει στόχευση σε συγκεκριμένες γειτονιές. Χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία αλλά πέρα από οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα. Να αντιληφθούν όλοι η κατάσταση είναι έκτακτη και επικίνδυνη και πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα συντεταγμένα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι τα ενεργά κρούσματα στην περιοχή ανέρχονται σε 256, τα περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών, έχουμε 521 στενές επαφές υψηλού ρίσκου που συνδέονται με μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή και η κατάσταση όπως είπε είναι πολύ δύσκολη.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή επιπέδου επικινδυνότητας των Ιωαννίνων δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο του αριθμού κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται. Οι δείκτες που παρακολουθούνται είναι πολυπαραγοντικοί. Συνυπολογίζονται 17 διαφορετικά κριτήρια, διαδικασία εξαιρετικά σύνθετη και επιστημονική και υπογράμμισε ότι η απόφαση δεν λαμβάνεται από τον Υφυπουργό αλλά από ομάδα επιδημιολόγων και επιστημόνων.