Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

H πρώτη δημοσκόπηση για τον νέο ηγέτη της Κεντροαριστεράς



Η ώρα της εκλογής για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς πλησιάζει, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί την Κυριακή δίνει την πρώτη θέση στην Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 32,3% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 20,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 12,9%. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Γιάννης Μανιάτης με 11,3%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 4,8% και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 2,4%.

Οδ. Kωνσταντινόπουλος: Επιδιώκεται αλλοίωση των όρων εκλογής του νέου αρχηγού

Τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν το βαθμό απήχησης κάθε υποψηφίου για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς καταγγέλλει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, λέγοντας ότι επιδιώκεται αλλοίωση των όρων εκλογής του νέου αρχηγού. Σε δήλωση του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πληροφορούμαι και διαβάζω δημοσκοπήσεις που αφορούν την επιρροή υποψηφίων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ενιαίου φορέα. Έρευνες που μετρούν ονόματα πριν ανακοινωθούν υποψηφιότητες, καθώς και πρόσωπα τα οποία έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν στην διαδικασία. Οι παραπάνω ενέργειες είναι πολιτικά ανήθικες, επιστημονικά αβάσιμες και επαγγελματικά αντιδεοντολογικές.

Πρόκειται για συνειδητή απόπειρα αλλοίωσης και παραμόρφωσης των δεδομένων στην αφετηρία ακριβώς αυτού του εγχειρήματος. Σημειώνω ότι η απόπειρα αυτή με αφήνει παγερά αδιάφορο σε προσωπικό επίπεδο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι προσηλωμένος σε αυτά που σταθερά πιστεύω.

Καλώ την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό τον Καθ. κ. Ν. Αλιβιζάτο να διασφαλίσει την επιβαλλόμενη ισοτιμία στην παρουσία και τον λόγο μεταξύ όλων των υποψηφίων, ώστε να προστατευθεί η σοβαρότητα της διαδικασίας».

Αντιδράσεις και για άλλη δημοσκόπηση

Αλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Prorata για λογαριασμό της ΕφΣυν, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μια κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να λάβουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, εκκινούν από την ίδια αλλά πολύ χαμηλή αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%) και ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης (12%), ο Στ. Θεοδωράκης (8%), ο Γ. Ραγκούσης (6%), ο Γ. Μανιάτης (5%) και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και αυτούς που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά ακολουθούμενη από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη.

Φ. Γεννηματά: Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρών «σοφών»

«Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρών «σοφών» και «πανσόφων» Υπέρ - Υπουργών καθοδηγητών τους. Αυτό το μήνυμα ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο ορισμένοι Υπουργοί και "αυλικοί" του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και διάφορα στελέχη -"αυλικοί" της ΝΔ. Ότι μέσων και αν μετέλθουν, σε όσες γελοιότητες και αν καταφύγουν, στις 5 Νοεμβρίου η βάση της μεγάλης Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους.

Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είχε και θα έχει, αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς ποτέ να είναι ουρά και δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ», αναφέρεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου της Φώφης Γεννηματά.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Εμφανίζεται το όνομά μου, ενώ δεν είμαι υποψήφιος

«Με πραγματική κατάπληξη είδα δημοσκόπηση της PRORATA για την εκλογή αρχηγού στην κεντροαριστερά όπου εμφανίζεται το όνομα μου ενώ όχι μόνο δεν ήμουν και δεν είμαι υποψήφιος αλλά και έχω δημόσια δηλώσει από τις 5 Σεπτεμβρίου ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ στη διαδικασία υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 4 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, συνεπώς για 3 από τις 4 ημέρες της έρευνας μετρούσαν την υποψηφιότητα μου ενώ είχα ήδη ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα επρόκειτο για αστείο αν δεν ήταν εξαιρετικά προβληματικό και ύποπτο. Τέτοιες αντιδεοντολογικές ενέργειες πλήττουν την αξιοπιστία των δημοσκοπικών εταιρειών. Ο κόσμος της κεντροαριστεράς με αφορμή αυτά τα περιστατικά οφείλει να βγάλει τα συμπεράσματα του. Προσωπικά συνεχίζω αταλάντευτα να εργάζομαι για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, για μία σύγχρονη, ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μακριά από λογικές του παρελθόντος», σημειώνει σε δήλωσή του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.