Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Γόνοι ελλήνων εφοπλιστών που ξέφυγαν από την πεπατημένη και ακολούθησαν το δικό τους μονοπάτι..



Φαίνεται πως μια εξασφαλισμένη θέση ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους της χώρας και ένα «βαρύ» όνομα δεν είναι αρκετό για κάποιους, ώστε να ακολουθήσουν το δρόμο που άλλοι διάλεξαν γι’ αυτούς.

Tον δρόμο που, θα έλεγε κανείς, ήταν προορισμένοι να ζήσουν ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους. Κάποιοι από τους πιο πλούσιους και γνωστούς γόνους των εφοπλιστικών οικογενειών της Ελλάδας πήγαν κόντρα στην πεπατημένη και ακολούθησαν το μονοπάτι που οι ίδιοι διάλεξαν για τη ζωή τους.

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι γόνοι επιφανών εφοπλιστικών οικογενειών, εκτός από την προφανή κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα των προγόνων τους; Οι άνθρωποι, των οποίων οι περιουσίες δεν χωρούν στη φαντασία του κοινού ανθρώπινου νου και οι οποίοι προορίζονταν να αναλάβουν τα ηνία των δυναμικών επιχειρήσεων που «έχτισαν» οι οικογένειές τους, «ξέφυγαν» από την μοίρα που είχε γραφτεί γι΄αυτούς και πήραν τη ζωή στα χέρια τους, μένοντας μακριά από θάλασσες και καράβια…

Πρόκειται για μερικά από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα «χρυσών» απογόνων, που αρνήθηκαν τη σιγουριά της στρωμένης δουλειάς και επέλεξαν να δοκιμαστούν σε χώρους άγνωστους, όπως οι Τέχνες, η μουσική και η υποκριτική, χώροι όπου τα «βαριά» τους ονόματα δεν είχαν καμία σημασία και οι ίδιοι πάλεψαν με μοναδικό όπλο τις δικές τους δυνάμεις, το ταλέντο και την ισχυρή θέλησή τους να πετύχουν σε αυτό, το οποίο οι ίδιοι διάλεξαν για τη ζωή τους.

Πίσω από διάσημα τραγούδια, έργα τέχνης που έχουν διαπρέψει και ρούχα υψηλής ραπτικής συχνά κρύβεται το όνομα ενός απογόνου εφοπλιστών που δημιουργεί, με το δικό του τρόπο, μια φήμη και μια ιστορία.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΙΑΡΧΟΥ

Ευγενία Νιάρχου

Η νεαρή εγγονή του πασίγνωστου εφοπλιστή, Σταύρου Νιάρχου και κόρη του δισεκατομμυριούχου Φίλιππου Νιάρχου, έχει επιλέξει να ασχοληθεί με τον χώρο του κοσμήματος, έχοντας, μάλιστα, δημιουργήσει το δικό της brand, το Venyx. Από το 2013 έως σήμερα, η Ευγενία Νιάρχου γιγαντώνει διαρκώς την παρουσία της στο χώρο του κοσμήματος

Μάλιστα, οι δημιουργίες της νεαρής δεσποινίδος Νιάρχου φαίνεται ότι συγκεντρώνουν πολύ θετικές εντυπώσεις, καθώς έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον διάσημων κυριών, όπως τα νεότερα μέλη της οικογένειας Oρτέγκα που ελέγχει τα Zara, η Nτάρια Zούκοβα κ.α.

Η ίδια δηλώνει ότι οι δημιουργίες της είναι πάντοτε εμπνευσμένες από κάτι ελληνικό. Η Ευγενία αγαπά, επίσης, τα ταξίδια, αλλά και την τέχνη, όπως άλλωστε και όλη της η οικογένεια. Πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε και μια στρατηγική συνεργασία, καθώς το brand της, Venyx πρόκειται να συνεργαστεί με το brand της Μαρέβα Μητσοτάκη, Zeus+Dione, μια συνεργασία που αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρον.

ΛΥΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Λυδία Οικονόμου, κόρη του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου

H έτερη εφοπλιστική οικογένεια, αυτή του Γιώργου Οικονόμου, έχει επίσης μια κόρη, την Λυδία, η οποία ακολουθεί ένα παρόμοιο μονοπάτι ζωής με αυτό της Ευγενίας Νιάρχου. Η πορεία της στον χώρο των κοσμημάτων είναι όπως και η πορεία της οικογένειάς της σε ό,τι αφορά στην κοσμικότητα: ήσυχη. Κάνει, ωστόσο, σταθερά βήματα, δημιουργώντας κοσμήματα πολλών καρατίων. Η ίδια διατηρεί χαμηλό προφίλ και δεν απασχολεί τον Τύπο σχεδόν καθόλου. Όλη η οικογένεια Οικονόμου είναι, άλλωστε, πιο απόμακρη από τα κοσμικά, εν αντιθέσει με την οικογένεια Νιάρχου, που αποτελεί συχνά-πυκνά πρωτοσέλιδο.

Η οικογένεια Οικονόμου, μάλιστα, έχει και άλλο κοινό με την οικογένεια Νιάρχου, καθώς μέλη των δύο συνδέονται με φιλικές σχέσεις, μεταξύ αυτών και η Ευγενία Νιάρχου με την Λυδία Οικονόμου. Επιπλέον, η Ευγενία Νιάρχου διατηρεί, τα τελευταία χρόνια, δεσμό με τον αδερφό της Λυδίας, Χρήστο.

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

Στεφανία Φραγκίστα

Η Στεφανία Φραγκίστα είναι η κόρη του εφοπλιστή Νικόλαου Φραγκίστα. έχει καταφέρει να διανύει το δικό της, επιτυχημένο μονοπάτι, δραστηριοποιούμενη στον χώρο της μόδας. Η 33χρονη δημιουργός διαθέτει το δικό της σήμα κατατεθέν, που είναι τα μαγιό «Pink Sand», με τη χαρακτηριστική ροζ φόδρα. Έχει κατορθώσει, μάλιστα, να καθιερώσει το συγκεκριμένο «made in Greece» προϊόν σε διάφορες σημαντικές αγορές του εξωτερικού, όπως της Ιαπωνίας, την Ελβετίας και της Τουρκίας.

Η Στεφανία Φραγκίστα ξεκίνησε στο χώρο της μόδας ως μοντέλο. Από μικρή γνώριζε πως θέλει να ασχοληθεί με τη μόδα, ωστόσο φρόντισε πρώτα να ολοκληρώσει τις σπουδές της στις θετικές επιστήμες. Μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Brown, σπουδάζοντας δημόσιες σχέσεις και οικονομικά.

Ξεκίνησε το ταξίδι της στον χώρο της μόδας, κάνοντας πρακτική δίπλα σε σημαντικούς σχεδιαστές αξεσουάρ, στους οίκους Alexander McQueen και Calvin Klein. Μετά από χρόνια δουλειάς στο εξωτερικό, η Φραγκίστα αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και, κόντρα στα δεδομένα της κρίσης που πλησίαζε, το 2009 γεννήθηκε η ιδέα για το brand της.

Από το 2009 η εταιρεία έχει ανοδική πορεία και στόχος της Φραγκίστα ήταν εξαρχής να καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά brands διεθνώς. Τα μαγιό παράγονται στην Ελλάδα από επιλογή της. Η θέλησή της να προωθήσει την ελληνική παραγωγή και την ελληνικότητα ήταν πρωταρχικός στόχος της, ενώ η επιχείρησή της έχει ολοένα και περισσότερο ανοδική πορεία.

ΕΡΙΕΤΤΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ – ΛΑΤΣΗ

Εριέττα Κούρκουλου

Η διάσημη νεαρή Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, κόρη της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου έχει προλάβει, στην ηλικία των 26 χρόνων, να διαπρέψει ήδη στον χώρο της μόδας, σχεδιάζοντας και λανσάροντας τη δική της συλλογή ρούχων. Η Εριέττα Κούρκουλου διατηρεί χαμηλό προφίλ, χαράσσοντας τη δική της ανεξάρτητη επαγγελματική πορεία. Η νεαρή σχεδιάστρια αποφεύγει εκ πεποιθήσεως τη δημοσιότητα και τους παπαράτσι.

Έχει ιδρύσει τη φιλοζωική οργάνωση «Save a Greek Stray» στην οποία αφιερώνει πολλές ώρες της καθημερινότητάς της. Αναφορικά με την ενασχόλησή της με τον χώρο της μόδας και τα ρούχα που λανσάρει, η ίδια είχε δηλώσει στο παρελθόν «Ήταν αυτονόητο ότι θα δημιουργούσα ρούχα απλά και καθημερινά. Πρώτα από όλα, ήθελα να αρέσουν σε μένα την ίδια. Ρούχα ελληνικά που μπορούν να φορεθούν από τον καθέναν και να αισθάνεται άνετα μέσα σε αυτά. Συνδύασα την προτίμησή μου για το street fashion και την αγάπη μου για τα τατουάζ».

Το brand της ονομάζεται Lov!nK και μέσω αυτού, η Εριέττα Κούρκουλου δημιουργεί τα ρούχα που θα ήθελε να βρίσκει στη αγορά. Για εκείνη, η μόδα είναι τρόπος ζωής.

ΛΟΥΚΙΑ ΛΑΙΜΟΥ

Λουκία Λαιμού

Η αντισυμβατική, όπως την χαρακτηρίζουν στα σαλόνια των εφοπλιστικών κύκλων, Λουκία Λαιμού είναι κόρη του εφοπλιστή Μάρκου Λαιμού και της Αγγλίδας Πένι. Σιχαίνεται τον όρο «κόρη γνωστού εφοπλιστή» και δικαίως, ίσως, καθότι η ίδια διαγράφει τη δική της, επιτυχημένη πορεία, μακριά από τα καράβια του πατέρα της.

Η όμορφη κόρη του εφοπλιστή ασχολείται με την υποκριτική και τη μουσική. Γεννήθηκε στο Κέμπριτζ του Λονδίνου, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της, ενώ αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά της στη Γλυφάδα. Από μικρή λάτρευε τον χορό, ενώ στα 14 της αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της επαγγελματικά. Ξεκίνησε, μάλιστα την πορεία της στο χώρο, δουλεύοντας ως χορεύτρια σε κλαμπ.

Συμμετείχε στο γνωστό ριάλιτι χορού «So You Thnik You Can Dance» και έπειτα από παρότρυνση της μητέρας της, σπούδασε υποκριτική. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι η κ. Λαιμού είχε γίνει talk of the town όταν, πριν από μερικά χρόνια, είχε συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό υποκριτικής, στον οποίο αναζητούσαν εκείνη την κοπέλα, που θα μοιάζει περισσότερο στην Μέριλιν Μονρόε.

Το όνομά της έπαιξε και πάλι στον Τύπο, όταν ο πρώην σύντροφός της, Παύλος Τερζόπουλος πήρε μέρος στον τελευταίο κύκλο του Power of Love.

Σήμερα είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας.

ATAΛANTH MAPTINOY

Αταλάντη Μαρτίνου

H χαμηλών τόνων Aταλάντη Μαρτίνου, η μικρότερη κόρη του Aνδρέα και της Aλεξάνδρας Mαρτίνου, μετά τον Kίκο και την Aλίκη, έγινε για πρώτη φορά κεντρικό θέμα των πρωτοσέλιδων του Τύπου, όταν παντρεύτηκε τον γιο του Σωκράτη Κόκκαλη, Κωνσταντίνο.

Γεγονός είναι ότι, μέχρι τότε, η Αταλάντη είχε διαλέξει έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και από την Ελλάδα, αφού ζούσε στις ΗΠΑ. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά στην Αμερική, ενώ δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειάς της, δηλαδή τα ναυτιλιακά.

Ζώντας στο Μανχάταν, η Αταλάντη Μαρτίνου εργάστηκε ως στέλεχος σε μια από τις πιο διάσημες γκαλερί διεθνώς, την Skarstedt Gallery, όπου έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις και εικαστικά events.

H τέχνη, άλλωστε, ήταν πάντα η μεγάλη της αγάπη. Στην άνθισή της στο χώρο αυτό, όπως έγινε γνωστό αργότερα, την βοήθησε πολύ και η μετέπειτα σύζυγος του αδελφού της, Kίκου, Mαρίνα Λιβανού. Η Aταλάντη Mαρτίνου, λοιπόν, κατόρθωσε να εξασφαλίσει, τελικά, μια θέση στην Skarstedt Gallery, ασχολούμενη με έργα καλλιτεχνών, όπως του Άντι Γουόρχολ.

Πρόσφατα, μάλιστα, η κ. Μαρτίνου ήταν επιμελήτρια σε έκθεση έργων του Condo, στο Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης.

TEO ΝΙΑΡΧΟΣ

Τεό Νιάρχος

Παρά το «βαρύ» όνομα που κουβαλάει, ο Τεο Nιάρχος δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένος στον διεθνή Tύπο, όσο τα αδέλφια του, Σταύρος και Eυγενία, που απασχολούν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, εξαιτίας της έντονης κοσμικής ζωής που κάνουν.

Ο ίδιος, ωστόσο, απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης μόνο μέσα από την πορεία του στην τέχνη και τον αθλητισμό.

O 26χρονος γιος του Φίλιππου Nιάρχου γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1991 στη νότιο Γαλλία και είναι γιος του Φίλιππου Νιάρχου και της Βικτόρια Γκίνες. Ασχολείται με την Tέχνη από το 2015, ακολουθώντας, κατά κάποιο τρόπο, τα χνάρια του πατέρα του, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων συλλεκτών τέχνης στον κόσμο, με τη συλλογή του να εκτιμάται σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Tον Aπρίλιο του 2015, μάλιστα, ο Tεo Νιάρχος άνοιξε τη δική του γκαλερί, με τίτλο «6817 Melrose» στη διάσημη λεωφόρο του Xόλιγουντ. Το άνοιγμα της γκαλερί του αποδείχθηκε μια στρατηγική κίνηση, καθώς έγινε σημείο συνάντησης φιλότεχνων, αλλά και χώρος φιλοξενίας νέων και ταλαντούχων καλλιτεχνών, όπως οι Daniel Pflamm και Steve Bishop.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «χρυσός» κληρονόμος δήλωνε αρχικά «παθιασμένος» με τον αθλητισμό, καθότι, μέχρι τα 22 του χρόνια, ήταν αφοσιωμένος στο surfing. Αργότερα, όμως, ήρθε σε επαφή με την Tέχνη και γοητεύτηκε. Aν και έχει δημιουργήσει δυνατές φιλίες με αρκετούς νέους καλλιτέχνες, συνεργάζεται και με πιο καθιερωμένα ονόματα όπως ο Olivier Mosset.

AΣΠAΣIA ΛAIMOY

Ασπασία Λαιμού

Η Ασπασία Λαιμού θα μπορούσε να έχει μια λαμπρή καριέρα στον χώρο της ναυτιλίας, ακολουθώντας τα χνάρια της διάσημης οικογένειάς της. Ωστόσο, είχε την τόλμη να απαρνηθεί αυτή τη ζωή, ακολουθώντας τη μεγάλη της αγάπη, το κλασσικό μπαλέτο. Η κόρη του εφοπλιστή Γιώργου Π. Λαιμού και της Xρυσούλας Λαιμού σπούδασε στην Kρατική Σχολή Oρχηστρικής Tέχνης, κάνοντας όσους την παρακολουθούν να κάνουν λόγο για ένα μεγάλο ταλέντο, που μπορεί να διαγράψει λαμπρή πορεία στη διεθνή χορευτική σκηνή.

H ίδια, μάλιστα, έγινε ευρέως γνωστή πριν από λίγο καιρό, μέσα από τη συμμετοχή της σε διαφημιστικό σποτ μπύρας, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν ποιο είναι το νεαρό ξανθό κορίτσι που πρωταγωνιστεί σε αυτό ως «νύφη». H 29χρονη Aσπασία από μικρή έδειξε την κλίση της στο μπαλέτο και την ιστορία της τέχνης, έχοντας τη στήριξη και της μητέρας της, αλλά και των δύο μικρότερων αδελφών της, Kατερίνας και Παντελή. Mετά την αποφοίτησή της ασχολήθηκε ενεργά με τον χορό, αποφεύγοντας, ωστόσο, τα φώτα της δημοσιότητας, καθότι προτιμά να διατηρεί χαμηλό προφίλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγάπη της Ασπασίας Λαιμού για τον χορό ίσως δεν είναι και τόσο τυχαία, καθώς ο πατέρας της, εκτός από ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές και ιδιοκτήτης της Blossom Maritime Corporation, ασχολείται και με τη σύνθεση, καθότι είναι μεγάλος λάτρης της μουσικής.

KATEPINA ΠOΛEMH

Κατερίνα Πολέμη

Το όνειρο της Κατερίνας Πολέμη, κόρης του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη ήταν μακριά από τη θάλασσα και «ακουμπά» πάνω στην τέχνη της μουσικής.

H Kατερίνα Πολέμη έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στη διεθνή σκηνή, κάνοντας αργά και προσεγμένα βήματα. Η κόρη του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη με τη βραζιλιάνικη νότα στο αίμα της, που προέρχεται από τη μητέρα της, διαγράφει ήδη μια λαμπρή καριέρα, παράγοντας δισκογραφία, αλλά και βάζοντας την υπογραφή της σε κινηματογραφικά soundtrack. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μουσική που «ντύνει» την «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Επιπλέον, η Κατερίνα Πολέμη βρίσκεται πίσω και από θεατρικές συνθέσεις που έχουν λάβει σημαντικές θετικές κριτικές, ενώ έχει πραγματοποιήσει και πολύ αξιόλογες συνεργασίες, όπως αυτή με τον Διονύση Σαββόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια είχε πάντα στήριξη από τους γονείς της. Όπως τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξή της, «δεν έχω νιώσει ποτέ πως έχω να αποδείξω ότι δεν είμαι μόνο κόρη του Πολέμη. Oύτε η καταγωγή, ούτε η οικογένεια μπορεί να σε κάνει μουσικό ή να «αγοράσει» ταλέντο. Mπορεί, όμως, να σε βοηθήσει να το καλλιεργήσεις και να το αναπτύξεις. Tα φτερά μου τα φύσηξαν, ώστε να χαράξω τον δικό μου δρόμο, αντί να μου τα κόψουν».

Σε ό,τι αφορά στο τραγουδιστικό κομμάτι, η Κατερίνα Πολέμη έχει κάνει εμφανίσεις σε αναρίθμητα μικρά τζαζ μπαρ ανά τον κόσμο, έχει τραγουδήσει στο Carnegie Hall, στο Boston Sym-phony Hall, στον Kήπο Mεγάρου Mουσικής Aθηνών κ.α. Tο 2012 έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση μιούζικαλ, «Ευρυδίκη» της Sarah Ruhl, σε σκηνοθεσία Δ. Tάρλοου, όπου και ηχογράφησε τον δεύτερο δίσκο της «Ευρυδίκη» και πήρε το πρώτο βραβείο μουσικής στα Θεατρικά Bραβεία Kοινού 2013.

mononews.gr