Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Φλέγεται η Ζάκυνθος: Κάτοικοι καταγγέλλουν «μας άφησαν μόνους»



Άλλη μια δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους και τους πυροσβέστες έρχεται στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, που παραμένει σε πύρινο κλοιό.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο μέτωπο της πυρκαγιάς, που μαίνεται σε πευκοδάσος πάνω στο βουνό, ανατολικά του χωριού Μαριές. Γύρω από το χωριό Μαριές, απ' όπου πέρασε η φωτιά το Σάββατο, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό Μαριές, μέσα στο δάσος.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται αρχές και Πυροσβεστική για το ενδεχόμενο εκκένωσης του χωριού Μαριές στη Ζάκυνθο.

Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς το χωριό, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν κινδυνεύει άμεσα. Ωστόσο, η περίπτωση να χρειαστεί εκκένωση δεν έχει αποκλειστεί, με το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων να έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή. Πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί περιμετρικά του οικισμού, στο σημείο που φαίνεται πως πλησιάζει το πύρινο μέτωπο αλλά και μέσα στο χωριό, προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

 

Αντιπυρική ζώνη έχει ήδη διανοιχτεί στην περιοχή και όλες οι δυνάμεις και οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι κάτοικοι, οι οποίοι, με τη σειρά τους, είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, αν κριθεί απαραίτητο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί ζημιά σπίτια ή αγροικίες. Στη διάθεση των κατοίκων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το χωριό, βρίσκονται μίνι μπας του Δήμου και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.
 

Στο σημείο βρίσκονται ο Αντιπεριφερειάρχης, Αντιδήμαρχοι, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και σε λίγα λεπτά μεταβαίνει ξανά ο Δήμαρχος.

 

Το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική αναφέρθηκε σε τρεις νέες εστίες, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου!

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους. «Μας έχουν εγκαταλείψει! Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσαν κάτοικοι των Μαριών.

Άκαρπες οι έρευνες για τους εμπρηστές

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των δύο εμπρηστών ξεκίνησε το μεσημέρι στην περιοχη Μαριές της Ζακύνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα εντοπίστηκαν από πυροσβεστικό ελικόπτερο που έκανε ρίψεις στις εστίες, δυτικά από την περιοχή Μαριές, την ώρα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε δασική έκταση που δεν είχε φτάσει η πυρκαγιά. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις. Η περιοχή αποκλείστηκε αλλά οι έρευνες δεν απέφεραν καρπούς.