Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έξτρα κονδύλι 325 εκατ. για την εξόφληση των εκκρεμών συντάξεων



Τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν και μάλιστα με το παραπάνω για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ. Το ζητούμενο είναι τώρα αν θα κερδηθεί το στοίχημα της έκδοσης των νέων συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2018.

Αλλιώς τα χρήματα επιστρέφονται στον προϋπολογισμό.

Τροποποιητική κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προβλέπει επιπλέον ποσό 25 εκατ. ευρώ για το 2017 και 300 εκατ. ευρώ για το 2018, το οποίο θα εκταμιευτεί από τον προϋπολογισμό για την έκδοση των συντάξεων.

Συνολικά το προβλεπόμενο ποσό που θα λάβει ο ΕΦΚΑ (κυρίως από τη δόση των 1,6 δισ.) για την εξόφληση των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται σε 1,18 δισ. ευρώ ( 859+ 325).

Η προθεσμία για την έκδοση των νέων συντάξεων παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2018 αντί του Οκτωβρίου του 2017.

Οι δανειστές ζητούν για κάθε ένα ευρώ που δίδεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά, το ίδιο το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά, υποχρέωση που θα «εκτροχιάσει» τις δαπάνες. Κάθε τρεις μήνες η πορεία της έκδοσης των συντάξεων θα περνά από αξιολόγηση.

Ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω των θερινών αδειών των υπαλλήλων και είναι πιθανόν να χαθεί η ευκαιρία για την απορρόφηση των κονδυλίων εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 ο ΕΦΚΑ κατέβαλε για την έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων μόνο 74 εκατ. ευρώ έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών για κύριες συντάξεις που αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η κοινή απόφαση Χουλιαράκη - Αχτσιόγλου προβλέπει βάσει του πλάνου της συμφωνίας με τους δανειστές ότι «τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση αναδρομικών ποσών από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός των προθεσμιών επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι το τέλος τους επόμενου μήνα από τη λήξη των προθεσμιών».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ ανέρχεται πλέον σε 327.573 με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 60.000 - 70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ προκειμένου  μην χαθεί ούτε ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί ο στόχος βέβαια, θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, όταν μέσα στον Ιούνιο, εκτιμάται ότι εκδόθηκαν μόλις 9.000.