Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 -

Έβρος: Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τους εγκλωβισμένους, σε νησίδα, λαθρομετανάστες..Τι απαντά η κυβέρνηση..Πλήθος αντιδράσεων εξακολουθεί να προκαλεί ο συνεχιζόμενος εγκλωβισμός ομάδας μεταναστών σε νησίδα του ποταμού Έβρου, αλλά και ο θάνατος ενός κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, το κορίτσι παραμένει άταφο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ιδιαίτερα σκληρές ανακοινώσεις ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να προχωρήσει στη διάσωση των μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες.

Παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και απάντηση Μηταράκη

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η συγκεκριμένη νησίδα ανήκει στην Τουρκία. Με την σειρά τους οι οργανώσεις «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και Human Rights 360 επιμένουν ότι η νησίδα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και με στοιχεία διαψεύδουν τα όσα λέει η αστυνομία.

Ανάρτηση για το θέμα έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η «Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, αλλά συνεχίζουν να προτρέπουν τις αρχές και των δύο χωρών να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασώσουν την ομάδα μεταναστών αμέσως».
Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης επανέλαβε τα όσα υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ ότι οι μετανάστες δεν είναι σε ελληνικό έδαφος.

Δεν εντοπίστηκε σε ελληνικό έδαφος ομάδα μεταναστών, που σύμφωνα με καταγγελίες παραμένουν αβοήθητοι σε νησίδα του Έβρου, εδώ και μέρες, σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, από το οποίο έγινε γνωστό ότι οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί από διάφορες οργανώσεις, είναι εκτός ελληνικής επικράτειας, για αυτό ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και την αρωγή των ανθρώπων.

«Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές  στις, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας. Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής» ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ