Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Eurogroup: Πρώτη δοκιμασία για τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ μετά τη «νύχτα του 2,4%»



Την πρώτη του δοκιμασία απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους του θα έχει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, μετά από την κυβερνητική απόφαση για πρόβλεψη αναλογίας χρέους - ΑΕΠ στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια (τη λεγόμενη και «νύχτα του 2,4%»), στόχος που υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Η νευρικότητα των αγορών συνεχίζεται και εκφράζεται με την διακύμανση του spread, μία δεύτερη δοκιμασία για τον Ιταλό υπουργό, όπως αναφέρει το Il Sole-24 Ore.

Η διαφορά με τα γερμανικά ομόλογα προς ώρας σημειώνει μικρή κάμψη αφότου άνοιξε στο 270, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να κυμαίνεται αυτήν την ώρα στο 3,16%.

Στο Λουξεμβούργο, ο κ. Τρία θα ξετυλίξει τα επιχειρήματά του για να εξηγήσει στους ομολόγους του όλα τα αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού και να περιγράψει όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή στα πλαίσιά του, προκειμένου να στηρίξει την επιλογή της.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση για εκείνον που ήλπιζε ότι θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τους ομολόγους του, έχοντας την ευκολότερη αποστολή να τους πείσει να δεχθούν μία αναλογία χρέους - ΑΕΠ που δεν θα υπερβαίνει το 1,6% .

Αντ’ αυτού θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών ότι η υπέρβαση των προβλέψεων για έναν προϋπολογισμό στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια θα αντισταθμισθεί, αφ’ ενός από την αύξηση της ανάπτυξης -όπως υποστήριξε ο ίδιος ο υπουργός σε χθεσινή συνέντευξή του στην Il Sole 24 Ore της Κυριακής- και αφ’ ετέρου από εκείνο που ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας Λούτζι Ντι Μάιο έχει αποκαλέσει «το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ιστορία της Ιταλίας».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι ο στόχος για την ανάπτυξης στη χώρα είναι το 1,6% για το επόμενο έτος και το 1,7% για το αμέσως επόμενο, με μια μείωση του δημοσιονομικού βάρους του ελλείμματος κατά μία μονάδα ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο ρόλος των ευρωπαίων επιτηρητών

Οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι για τα οικονομικά της Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις έχουν ήδη ακροθιγώς αναφερθεί στη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. για τη σύνταξη του προϋπολογισμού των κρατών μελών της. Ο κ. Ντομπρόφσκις, δε, στις δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη, εμφανίσθηκε ακόμη πιο αυστηρός. «Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα πρέπει να διαμορφωθεί πολύ κάτω από το 2% της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ , εάν η Ρώμη θέλει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος », τόνισε. Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμιά τιμωρητική πρόθεση εκ μέρους της Επιτροπής απέναντι στην Ιταλία, αλλά έσπευσε επίσης να προσθέσει ότι οι κανόνες θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Όμως, η συζήτηση σχετικά με το ανώτατο ύψος του ελλείμματος απειλεί να επισκιάσει τον πραγματικό δείκτη της ιταλικής οικονομίας που θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν θα κληθεί θα αξιολογήσει τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η Ρώμη, δηλ. το διαρθρωτικό της έλλειμμα. Πράγματι, όσον αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο, οι Βρυξέλλες ζήτησαν να καταβληθεί μία προσπάθεια, ή τουλάχιστον να υπάρξει μία διόρθωση, για μείωση τουλάχιστον κατά 0,3% έτσι ώστε να συμμορφώνονται πλήρως τα ιταλικά οικονομικά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.