Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

18 °C

Σήμερα, 28. Νοεμβρίου 2021

EUMED9: Κρίσιμη σύνοδος στην Αθήνα μετά την AUKUSΤην ώρα που στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος», μετά την απόφαση των  Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Βρετανίας να συνάψουν μια  «ιστορική» εταιρική σχέση ασφάλειας, στην Αθήνα διεξάγεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

Στη Διάσκεψη της Αθήνας συμμετέχουν σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού κόλπου. Ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Μάριο Ντράγκι και Πέδρο Σάντσεθ.

Να σημειωθεί ότι η Κροατία και η Σλοβενία προστίθενται στις χώρες που θα συμμετέχουν στη EUMED9.

Τα δύο κείμενα

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών -Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας- θα ανταλλάξουν απόψεις για δύο βασικά ζητήματα, την κλιματική κρίση και τις προκλήσεις ασφαλείας που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, από τις παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, μέχρι τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις ανησυχίες ότι θα πυροδοτήσουν νέες προσφυγικές ροές.

Από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη αναμένεται να υιοθετηθούν δύο κείμενα,  η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και η πολιτική Διακήρυξη της Med9.

Η διακήρυξη που θα αφορά την κλιματική κρίση είναι πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ψηλά στην ατζέντα του το θέμα και στόχος της πρωτοβουλίας είναι να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις νέες απειλές.