Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ετοιμάζουν φόρο-σοκ για τα εισοδήματα από ενοίκια το 2016



Σενάρια-φωτιά, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα από φόρους, εξετάζουν στουπουργείο Οικονομικών για τα εισοδήματα από ενοίκια. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σχέδιο για ενσωμάτωση των εισοδημάτων από ενοίκια στη φορολογική κλίμακα, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και έτσι οι φορολογούμενοι να ανέβουν κλίμακα, βάσει των συνολικών εισοδημάτων από εργασία και ενοίκια.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το σχέδιο για αναδρομική φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν από ενοίκια εντός του 2015. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για τροπολογία που ενδέχεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. 

Η αύξηση των ανεξάρτητων φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια αποτελεί προαπαιτούμενο του μνημονίου και περιλαμβάνει:

  • Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ενοικίου από το 11% στο 15%, για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 το χρόνο και 
  • Στο 35%, από 30% που είναι σήμερα, για τα εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Αντιθέτως, σε περίπτωση που ισχύσει το σενάριο για ενσωμάτωση των εισοδημάτων από ενοίκια στη φορολογική κλίμακα, δεν θα αφορά στα ενοίκια του 2015, του επόμενου έτους, και θα περιλαμβάνεται στη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει δεσμευθεί να φέρει προς κύρωση η κυβέρνηση, στις αρχές του 2016.

Η αύξηση των συντελεστών, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο, θα έχει οριζόντια εφαρμογή καθώς θα αγγίξει όλους τους έχοντες εισοδήματα από ενοίκια. Πρόκειται συνολικά για 1,7 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Εκκρεμότητα υπάρχει και σε επίπεδο προϋπολογισμού. Ειδικότερα, μέσα στο 2016 θα πρέπει να εισπραχθούν 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου επί των ενοικίων, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του κρατικού Προϋπολογισμού. Για να εισπραχθεί αυτό το ποσό μέσα στο 2016, θα πρέπει οι συντελεστές να αφορούν στα εισοδήματα του 2015, έτσι ώστε ο φόρος να πληρωθεί με τις δηλώσεις του 2016.