Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ESM: Να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα η ελληνική κυβέρνηση και μετά οι δόσεις



Για τους όρους υλοποίησης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, μίλησε ο Ρολφ Στράουτς (Rolf Strauch) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

Ο Στράουτς τόνισε πως οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις κυριαρχούν στο νέο ελληνικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως η πτέρυγα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ (σ.σ. Λαϊκή Ενότητα) απέτυχε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα καταβάλει δόσεις του δανείου μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα» είπε. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου των τριών ετών.

«Εντός του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος. Μέχρι τότε οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί» είπε.